4-годишното дете, което бе транспортирано със самолета „Спартан“ за лечение в чужбина, вече е трансплантирано успешно. И то, и майка му, която е негов донор, се чувстват добре и се възстановяват.

Акцията е координирана от няколко министерства. Транспортът извършва екип от 16-а транспортна авиобаза "Враждебна", съвместо с екип от Военномедиицнската академия и педиатрията.

То се нуждаеше от чернодробна трансплантация, която обаче в момента не се извършва у нас. Детето е оперирано в Хамбург, Германия, възстановява се успешно, но все още е под наблдение в болницата там.

Миналата седмица бе проведена специализирана въздушна евакуация, когато детето бе транспортирано със самолета „Спартан“. На борда с него пътуваха медици от педиатрията, които са се грижили за него, както и майката на детето.

„Детето беше насочено за лечение към нашата болница на първи февруари и след няколкочасова оценка от голям екип беше преценено, че трябва да бъде подадено за спешна чернодробна трансплантация. Основното предизвикателство беше за 2-3 дни да можем да организираме такава, защото в България е невъзможна", коментира д-р Мила Байчева.

В момента у нас чакащи за чернодробна трнасплантация за още 19 души - по официални данни на Медицинския надзор.