Столичната математическа гимназия (СМГ) отново е с най-висок бал за прием след седми клас.

Това съобщиха от Министерството на образованието, които публикува днес първото класиране за гимназиите.

На второ място по традиция се подрежда  91 НЕГ „Константин Гълъбов”, следвана от 73 СУ „Владислав Граматик”, ТУЕС на ТУ-София, Испанската гимназия, Първа английска гимназия, Втора английска гимназия и Френската гимназия. В челната десетка на последните две места са 22 СЕУ „Г. С. Раковски” и 35 СЕУ „Добри Войников”.

Снимка: bTV

Кандидат-гимназист с най-високия бал – 500 т., се е класирал в Първа английска гимназия. А най-желаната паралелка с 2101 кандидати е в Испанската гимназия с изучаване на испански и английски.

Снимка: bTV

За първи път кандидатстването беше изцяло електронно. Учениците можеха да избират между 2500 профилирани и професионални паралелки.

Регионалното управление на образованието в София съобщи и за нарушение по време на изпита по математика в СМГ. Ученик е изнесъл работата си, но се е подписал, че я е предал.  

„Връщат камерите и през камерите те виждат как, за съжаление, младежът напуска изпитната зала заедно със своята работа. Родителите разбират това през училището, защото училището звъни на родителя”, обяви Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град.

По-късно родителите му са я върнали. Работата му е анулирана. Двамата квестори, допуснали нарушението, ще бъдат наказани, все още не се знае как.

Кандидат-гимназистите, които са класирани, трябва задължително да се явят в училищата, където са приети. Там трябва да се запишат или подадат заявление за участие във второ класиране.

Ако пропуснат да спазят процедурата, ще загубят мястото си и няма да участват във второ класиране.