Заместник-министър на труда и социалната политика се раздели с поста си след скандал за скъп самолетен билет. Поводът е скандалът с командировката ѝ до Ню Йорк със самолетен билет в бизнес класа за над 8 хиляди лева.

Премиерът днес е приел оставката на Росица Димитрова.

Пред bTV тя заяви, че през нощта не е спала, а на сутринта е взела решение за оставката, след като е видяла реакцията на обществото и „лошите неща, които се пишат”.

Поканата за конференцията в Ню Йорк е от март. Първоначално България не възнамерява да изпраща представител, въпреки че страната ни е председател на форума.

Седмица преди събитието социалният министър със своя заповед командирова Росица Димитрова и още един представител на ведомството. „Може да не е било редно, но аз съм си изпълнила ангажимента при командироването ми на тази конференция, която наистина е много важна”, изтъкна Димитрова.

Всъщност наредбата позволява в такива случаи да се купи самолет бизнес класа за заместник-министър.

От социалното министерство засега не отговарят на въпроса ни защо в последния момент е взето решение за командировката на Димитрова.

177 държави участват в събитието на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания. А България ще е председател отново най-вероятно след около 150 години, казват експерти.

Снимка: btvnovinite.bg

В Ню Йорк Росица Димитрова е говорила за това, че у нас се пише нов закон за хората с увреждания и за социалните услуги. Запознала е участниците и с деинституционализацията на грижите за децата.

Самолетният ѝ билет, купен в последния момент за около 8 хиляди лева, съвпадна с протестите на родители на деца с увреждания. „Да, скъп е, и на мен не ми харесва, че е толкова скъп, но аз нямам вина, че е купен такъв билет. Аз не участвам в тези процедури да избирам какъв билет да се купи”, категорична беше Димитрова. По думите ѝ най-вероятно е била „сготвена”, а на въпроса кой и защо, отговори: „Някой, който най-вероятно изпитва удоволствие от такива неща”.

Към момента няма официална информация кой ще я замести на поста.

Преди да стане заместник-министър, Росица Димитрова е заемала експертни и ръководни постове в здравната и социална сфера във Велико Търново. Била е и преподавател в Медицинския колеж там. След скандала семейството ѝ я насърчава да подаде оставка.

„Самите те ми казват: „Откажи се, не си заслужава, толкова усилия полагаш в годините, не заслужаваш това”. Това ми го каза синът ми, стана ми много неприятно”, призна Росица Димитрова през сълзи. „Дано моята оставка успокои обществото”, каза тя.

Снимка: btvnovinite.bg

След като се раздели с министерството, Димитрова ще се върне да работи отново в общината във Велико Търново.

Вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за социалната политика, се обяви против нейната оставка. По думите му тя била пожертвана от премиера.  Симеонов обясни още, че билетът е купуван в последния момент и затова е в бизнес класа и на такава цена. „На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува”, подчерта вицепремиерът.

Протестиращите майки са на мнение, че оставката на Росица Димитрова е най-малкото, което може да се направи. Те настояват с поста да се раздели и другият заместник-министър Зорница Русинова.

В предходния кабинет Русинова беше министър и според майките е „допуснала циничното разделяне на хората с увреждания”, като е увеличила месечната помощ само за тези до 18- годишна възраст.

„Цялото общество се умори от това реване. Първо рева Бойко Борисов, сега и заместник-министърката. Най-важното, което трябва да направят, е просто да си свършат работата”, категорична е Ралица Енева, майка на дете с увреждане. 

Росица Димитрова получи подкрепа от национално представените неправителствени организации. Според тях тя е с висока експертиза и стои в основата на писането на нов закон за хората с увреждания и нов закон за социалните услуги. „Скандалът е изкуствен и търсен, просто е съвпадение на обстоятелствата”, смята Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите.

Национално представените неправителствени организации настояват оставката на Росица Димитрова да бъде отхвърлена и тя да се върне на поста.