Преди дни ви разказахме за сигнала на неправителствени организации, според който от години данните от станциите, измерващи качеството на въздуха у нас, са били занижавани, за да се избегнат санкции от Европейския съюз. Последва и реакцията на властите.

Липсата на пункт за следене на качеството на въздуха точно на „Орлов мост“ беше посочена от еколозите като пример за неефективен анализ на реалните данни.

Всъщност станция там е имало до 2011 г., но е преместена в друг квартал. Днес на брифинг в рамките на час и половина от министерството отрекоха това преместване да се е случило с цел манипулация на данни.

Експертите от ведомството не поеха ангажимент станцията да бъде върната на ключовото кръстовище в центъра.

Оживеният столичен булевард „Цар Борис“ III е редовен маршрут за Нели и по думите ѝ понякога се диша трудно.

„Като човек, който след няколко месеца ще разхожда бебе, вероятно ще избягвам да се разхождам тук“, сподели тя.

Снимка: bTV

Миналата седмица адвокат Димитър Площаков, както и екологични организации алармираха, че станциите са преместени на по-чисти места и така данните, изпращани към европейските институции, са влезли в норма.

Днес от екоминистерството заявиха – спазват се българските и европейските закони.

„Следва да бъде разположено така, че около него да няма влияние - на 50 см от стена или преграда. И влиянието на следните фактори: електрозахранване, комуникации, сигурност, достъпност“, посочи Росалина Инджиева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

„Невъзможно е данните да бъдат манипулирани по следните причини: съхраняват се в криптиран вид, прехвърлят се чрез защитена преносна среда“, обясни зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

 

Екоминистерството показа данни, според които повишението на фини прахови частици продължава години след преместването на станциите. Дори и тази в Пловдив, обградена от зелена ограда с туи.

Снимка: bTV


„Вместо да организират брифинги и да разрушават авторитета си още повече, трябва да дават обяснения пред прокурор“, заяви адвокат Площаков и допълни, че ще продължи да следи действията на ведомството.

Мониторинг на качеството на въздуха се извършва в над 30 населени места. Предстои да има подмяна на 30 от пунктовете за наблюдение, а 18 да са изцяло нови.

МОСВ ще поиска Столичната община да предостави поне три терена са станции близо до натоварени пътни артерии.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK