Безсънна нощ прекараха жителите на град Роман след наводнението вчера. След оттеглянето на водите на река Малък Искър тече изпомпване от имотите на хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Опасността не е преминала – към кода за валежи се добави и предупреждение за силен вятър в Западна България.

Заради натрупаните значителни количества валеж новите дъждове могат да създадат нови опасности.

Снимка: btvnovinite.bg

В къща близо до гарата 61-годишен мъж загина от токов удар. Той се е опитвал да изтегли подпочвени води от мазето си с електрическа помпа.

Бедстващият квартал в Роман, останал на тъмно заради наводнен трафопост, но и превантивно заради подгизналите къщи, се напълни с полиция. 

Снимка: btvnovinite.bg

На възлови места патрули поверяваха всички влизащи и излизащи автомобили. Целта бе да се пресекат опитите за мародерства най-вече в домовете, останали принудително без обитатели.

Три екипа на пожарната със шест помпи изтегляха водата от наводнените дворове и мазета.

Потърпевшите очакваха спасителите с нетърпение.

Още снощи голямото чистене започна. „Къщата ни е пълна с вода, хладилник, електрическа печка, пералня – всичко изхвърляме навън. А на дъщеря, която е инвалид, сме ѝ подавали хляб и едно парче наденица през прозореца”, разказа Цветанка.

Снимка: btvnovinite.bg


До сутринта  бяха отводнени близо 50 дворове и мазета, но екипите продължават да реагират на нови и нови сигнали. Стана ясно, че повечето от потърпевшите не са застраховани.

Три дни след потопа в Смолянско битката по отстраняването на щетите продължава. Хората продължават да отводняват къщите си, унищожена е и земеделска продукция.

Снимка: btvnovinite.bg

Пороят събуди свлачищата, активизира и нови. В Чепеларе има опасност да пропадне цяла улица. И тази сутрин хората с притеснение наблюдаваха река  Чая и настояват да се вземат спешни мерки.

Още през 2000 г. е подписан договор с АПИ за изграждане на обходен път на Чепеларе, в чийто район попада и пострадалата улица.

„АПИ имат готовност да стартират изграждането на обходния път, просто ние трябва да намерим тези 500 хиляди. Правила съм  съм искане до Министерството на финансите, но към настоящия момент нямаме никаква положителен отговор”, каза кметът на общината Славка Чакърова. 

Хората в близките къщи обмислят сериозно да започнат да застраховат имуществото си, каквато практика са нямали досега.

Остава в сила бедственото положение в община Етрополе. Цяла нощ не спря да вали, но не силно.

Снимка: btvnovinite.bg

Нивото на река Малък Искър и водата в язовира спада. „Все още не сме се успокоили, но се надявам, че лошото е преминало”, каза Николай Йотов, кмет на с. Лъга.

Снимка: btvnovinite.bg

За няколко часа в община Етрополе са се излели над 130 литра на квадратен метър. За жителите на селата с прекъснат водопровод беше доставена питейна вода с водоноски.