Втори ден България е в капана на опасното време. Частично бедствено положение обявиха в община Роман след като приливна вълна потопи цял квартал от града.

Наложи се евакуация на хората. Има нанесени материални щети. 

Днес става ясен и мащаба на пораженията след стихията в Южна България – наводнени приземни етажи, дворове и улици. Заради дъждовете се активизираха свлачища.

Снимка: bTV

Хиляди декари земеделска земя са под вода.

Под вода

Следобед водата започна да се отича от улиците, но часове по-рано положението беше много по-притеснително. Хората са убедени, че бедата е дошла след изпускане на язовири в Ботевградско и Етрополско, но от властта отричат.

Снимка: bTV

„Язовирът, който е над Етрополе, се контролира, има още метър и половина до кота преливник, дъждът е много интензивен”, заяви директорът на пожарната гл.комисар Николай Николов.

Така или иначе, за часове река Малък Искър се покачва с над пет метра при Роман и залива близкия квартал „Карашки”, който се превръща в море.

Снимка: bTV

Под вода са близо сто къщи, наводнени са и блокове.

„Мислехме, че ще овладеем положението, изкарахме строителна техника, опитахме се да изграждаме диги, но от 8 до 11:30 тя се дигна с повече от метър и петдесет и положението стана вече неконтролируемо”, посочи кметът Валери Ролански.

Снимка: bTV

Започва спешна евакуация на хора и животни. Залята е детската градина, децата са евакуирани. 72-годишна жена беше буквално пренесена на гръб през терасата на дома си.

Аварийните екипи спасяваха и животни.

Отново заради Малък Искър и Етрополе преживя безсънна нощ. Общината обяви бедствено положение. Най-тежко е положението в с. Лъга, където домовете на 35 семейства бяха наводнени.

Две жени бяха евакуирани.

След потопа свлачище

На много места пороите отключиха свлачища. До късните следобедни часове остана в сила бедственото положение в Смолян и Чепеларе. Общините се опитват да укрепят тежко повредените пътища.

Пълноводна и опасна, река Чая подкопа много имоти. Днес от кметството в Чепеларе укрепиха временно основите на някои от тях с камъни, но това не спира водата.

Снимка: bTV

Реката подкопава и път в центъра на града. Рискът и за къщите е голям. От общината признават, че при приливна вълна през нощта може да се стигне и до жертви.

20 километра извън Чепеларе, скала се откъсна и затвори пътя за Чудните мостове. Алпинисти започнаха да  почистват скалната маса.

Снимка: bTV

В Смолян екипи и техника разчистват пътищата. Армията също помага. В квартал „Устово” хората продължават да отводняват къщите си.

Кой ще покрие щетите?

Хиляди декари земеделски земи са под вода след като река Чая излезе от коритото си при Садово. Причина за разлива е скъсана дига. щетите за земеделците са огромни, мащабът им ще стане ясен едва след отдръпване на водата.

Много от производителите в региона нямат сключена застраховка за продукцията си. Казват, че не могат да си позволят такъв разход.

Снимка: bTV

Според застрахователи под 10 процента от обработваемите земезелски площи са застраховани. През 2017 г. събраните премии за общо застраховане са над 1 милиард и 700 милиона и под 1 процент от тях са земеделски застраховки.

„Всъщност застрахователите плащат толкова, за колкото си се застраховал. Хората да се замислят дали да платят едни 4-5-6 лева за 100 лева обезщетение и след това да разчитат на едно пълно обезщетение, или да спестят от това”, коментира главният секретар на Асоциацията на застрахователите Нина Колчакова.

Стопаните, които са без застраховка могат да потърсят помощ от държавата, но при определени условия, сред тях – площите да са на 100% засегнати.

Заявленията могат да се подават 7 дни след наводнението. Междувременно укрепването на скъсаната дига в района продължи през целия ден.

Проблеми и в Плевен

Плевен бе ударен от пороен дъжд, придружен на места от градушка, голяма колкото орех.

Трафикът в града беше силно затруднено в последния работен ден.

На много места се образува воден стълб от около две педи, както се вижда и от кадрите, които получавахме от жители на Плевен и в платформата "Аз, Репортерът".