След унищожителната водна стихия, родителите на ученици се тревожат как ще изпратят децата си на училище.

Водната стихия унищожава земеделските площи, които семейството Димитрови обработват. Останали без доходи, сега се тревожат как ще изпратят на училище двете си дъщери.

„Искам да имат помагала, учебници, тетрадки, за да могат да си учат, аз не мога да си позволя да ги купувам“, казва майка им Маргарита Димитрова.

Едва вчера следобед стана ясно, че автобус от Каравелово до Сопот, с който момичетата да стигнат до класните стаи, ще бъде осигурен, но други родители се тревожат как автобусът ще взима децата.

„Притеснява ме достъпът до точката, от която ще са извозвани децата. Коя е тя, къде аз да си заведа детето, къде е безопасното място? Стигайки до автобуса, ще са в кал, прах, връщайки се вкъщи къде да ги изперем?“, коментира родителят Таня Тодорова.

Със спомените как трябваше да изглежда 15-ти септември, Цветелина ни показва дома си. През това време дъщеря ѝ е в Пловдив, за да си купи тетрадки, помагала и дрехи. От вчера имат ток, но не и вода.

"Ето на тази маса ще учи, на долния шкаф ще нареди учебниците, постепенно ще купим бюро", каза Цветелина Червенкова, майка на две деца. 

Водата унищожава улицата им, а това е единственият маршрут до училищния автобус.

"Тук ще прескочи, по пътя, докъдето е разчистено, ще я изпратим и оттам автобус", добави тя. 

Пламен все още не е показал на двете си деца как изглежда родната им къща след потопа. Не иска да се плашат. Затова остават в дома на баба им.

"Имаха легла, гардероби, бюро, всичко си имаха, преди три години правих основен ремонт, сега няма нищо. Заради децата ще се усмихваме, но не ми е до усмивки", каза Пламен Кънчев, баща на две деца.

Кризисният щаб взе решение помощите и даренията за децата, като консумативи и пособия, да бъдат предоставяни в училищата на децата от пострадалите селища.

210 ученици от засегнатия район ще бъдат извозвани от бусове на „Автомагистрали“, съобщиха от областната администрация на Пловдив.