„Битката за София ще бъде ключова. На мен ми се струва, че когато кандидатите се издигат в последния момент, това не работи добре за кампаниите им. Пред ГЕРБ и Антон Хекимян има сериозно предизвикателство“, каза в студиото на bTV Новините политологът доц. Милен Любенов.

„Резултатът на местните избори ще има значение за функционирането на мнозинството в парламента. Една промяна на електоралната картина ще доведе до по-голям апетит на партията, която е победила“, добави той.

Според него в София няма да се види дебат за проблемите и бъдещето на града.

„Темата ще бъде изместена към облика на двамата кандидати“, уточни Любенов.

Снимка: bTV

„Основният проблем пред ГЕРБ в София е това, че управляват вече 17 години. Столицата има много натрупани негативи. Има натрупване и умора. Желанието за промяна беше голямо. През 2019 година имаше оспорван балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Основният проблем на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ е, че те се появиха с претенцията да променят модела на управление, а в момента са в коалиция с ГЕРБ. Една от партиите, подкрепяща правителството, е и ДПС. Това е основният негатив пред тях. Нещо, което ще окаже влияние в рамките на кампанията“, подчерта политологът и допълни, че в София ще има балотаж.

„За мен кампанията ще бъде странна и любопитна. Няма да е политическа или партийна. Профилът на двамата кандидати не предполага партийно надприказвана или тясно специализиране в някой сектор. Имат си силните страни, но техните теми ще изместят фокуса от политическото. Ще видим дали съзнателно тези хора са пазени от такъв тип дебат, защото в един момент ще им се зададе въпрос – резултатът в София определя ли бъдещето на коалицията? Те трябва да кажат нещо, а освен да направят някоя бомба и после да се обяснява какво е искал да каже авторът – друго няма да стане“, коментира политологът Любомир Стефанов.

Снимка: bTV

Според него е възможно в столицата да има втори тур, а в кампанията ще доминират „премълчаните теми“.

„Предстои да видим как се трансформира тази публичност в политически рейтинг. Чуваме тезата, че договорката за коалиция включва даване на областни центрове. Това няма как да стане. Тук не става въпрос за договаряне на състава на кабинет и комисии. Говорим да идеш на терен, където хората в листата са познати на общността и трябва всеки избирател да го мотивираш да иде до урната“, допълни още Стефанов.

„Спецификата на местните избори ще е изненада за „Продължаваме промяната“, не толкова „Демократична България“. Кампанията ще се отрази благотворно на управляващата коалиция, защото след местни избори всички са печеливши или се представят за такива. ПП няма нито един кмет. Колкото и кметове да вземат, където и да е – това ще е успех за ПП. ГЕРБ ще загуби, но от много, ако загубиш малко, пак не си губещ. Ще има достатъчно лакомства, които да предотвратят появата на отчетлив горчив вкус“, коментира политологът.