След като над 9 месеца 77-годишен мъж от София със счупена тазобедрена става и множество придружаващи заболявания беше прикован към леглото, той вече ще може да ходи сам, съобщават от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

На 28 февруари 2022 г. столичанинът губи равновесие и пада лошо докато е вкъщи. В резултат получава тежко счупване на тазобедрената кост на единия крак.

„Отначало помислихме, че е натъртване, но след като болките не минаха 10 дни, потърсихме консултация с лекар в една от големите специализирани ортопедични болници. Там отначало ни предложиха операция, но след като разбраха, че мъжът ми е с онкологично заболяване се отказаха и ни посъветваха да оставим костта да заздравее сама“, разказва съпругата Мария.

Така започва един от най-големите кошмари за семейството, защото болките на техния близък са нетърпими и той е прикован към леглото.

Половин година по-късно семейството прави втори опит да намери решение за здравословния проблем на 77-годишния човек – отново в реномирана травматологична болница и отново без успех. Този път лекарите са склонни да оперират, но предупреждават, че рискът от фатален край е 50:50. Риск, който близките на мъжа не са готови да поемат.

Междувременно пациентът посещава два пъти месечно Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където, въпреки агресивния рак, благодарение на специфична имунотерапия, ходът на онкологичното му заболяване е спрян.

При едно от посещенията жената решава да потърси консултация и с началника на Клиниката по ортопедия и травматология проф. д-р Пламен Кинов.

„Основното предизвикателство беше възрастта на пациента и това, че е с множество придружаващи заболявания - онкологично, неврологично (Паркинсон), мозъчно-съдова болест. Освен това беше налице залежаване над 6 месеца. Един пациент, който е обездвижен, организмът му атрофира и капацитетът за възстановяване е намален“, коментира проф. д-р Кинов.

Сложната операция е извършена само за час и половина и с минимална кръвозагуба, което е ключово при тежко увредени пациенти.

Мъжът ще бъде изписан от Клиниката по ортопедия и травматология и предстои да продължи лечението си в Клиниката по медицинска онкология на болницата.