След края на изборите - какви са следващите стъпки, според заложеното в Основния закон? Процедурата по сформиране на парламент и правителство обясняват конституционалистите. Според Конституцията президентът трябва да насрочи първото пленарно заседание до месец от датата на вота, а депутатите трябва да положат клетва и да изберат председател и заместник-председател.

„Това е изключително важен акт, не е просто тържествен, защото през клетвата имаме и решение на КС, че народният представител встъпва в длъжност и оттук нататък може да упражнява своите правомощия. Възможно е да се разберат за парламента, но не и за правителство“, заяви проф. Екатерина Михайлова.

Конституционалистите напомнят, че консултациите при президента за нов кабинет може да покажат различно разположение на силите в парламента, ако две или няколко партии се регистрират като една парламентарна група.

„В Конституцията е казано, че консултациите са с парламентарните групи, а не с партиите“, допълни проф. Михайлова.

Ако погледнем назад във времето, и друг път изборът на правителство не е бил лек.

„Имаше един колега, който се катереше на едно дърво, отвън на сградата на парламента, гласуването беше на първия етаж тогава и той се опитваше през през клоните да види кой как е гласувал“, допълни Екатерина Михайлова.

От правилника на Народното събрание зависи дали ще се гласува тайно или явно за министър председател и министри. В последните години практиката е този вот да бъде явен.