В първия ден без публични изявления на Националния оперативен щаб за броя на заразените и починалите за последните 24 часа от коронавирус се появиха проблеми с отчитането на данните.

Те се публикуват вече в Единен информационен портал, от който обществеността трябва да се информира.

Според числата, оповестени тази сутринта, починалите са с 12 повече спрямо данните от щаба вчера.

Едновременно с това в пише, че няма нови смъртни случаи за денонощието.

Разминаване има и при регистрираните нови случаи на 24-часова база. Твърди се, че те са 35, но в сравнение с обявеното от щаба вчера сутринта ръстът е с 42.

Заради различните интерпретации на данните от тази сутрин беше даден извънреден брифинг в Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът Жени Начева обяви, че ръстът в броя на починалите идва от нерегистрирани досега от болниците случаи от април и май. 

„Да, има грешка в данните в Единната информационна система за болните. В първия ден работа на информационната система се получи объркване с цифрите“, призна Начева.

Разминаването в данните проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни с неправилно им качване от някои болници, второ – часовете, кога ще се изравняват данните за 24 часа.

„Различията не са злонамерени и никой нищо не крие. Който работи, той греши“, коментира Кантарджиев.

За да няма объркване, от пресцентъра на Министерството на здравеопазването ще изпращат справка за новозаразените, починалите и излекуваните всяка нощ в 0:00 часа.