Остават неизвестните около събирането на 120 депутатски гласа за внасяне на нов проект на Конституцията.

На консултациите с ГЕРБ днес не дойдоха деветимата независими депутати, а от ВМРО първо изразиха принципна подкрепа, но след това се отметнаха.

ВМРО и НФСБ бяха първи. След срещата с воеводите изглеждаше, че договорка почти има.

„Приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише приамбюл в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава“, заяви Даниела Дариткова.

„Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание - има много неща, които обаче са свързани с детайли, свързани с идеологията на ВМРО да намерят място в конституцията“, каза Искрен Веселинов.

Час след срещата в позиция до медиите ВМРО поставиха условията си изрично - в новата Конституция да влязат шестте точки, предложени от техния лидер Красимир Каракачанов:

  • Образователен ценз
  • Задължително гласуване
  • Гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин
  • Връщане на наборната служба
  • Гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена
  • Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие 

Това уточнение беше направено от ВМРО в писмен вид, около час след края на официалните консултациия. През последните две седмици, откакто тези идеи бяха представени - ГЕРБ неведнъж отхвърли част от тях. 

В позицията на ВМРО се уточнява още, че имат предложения за допълване на проекта на ГЕРБ за нова Конституция по темите за националното единство, гербът на Р. България, раждаемостта и разширяването правомощията на президента.

Ако условията им бъдат изпълнени, с помощта на коалиционните си партньори ГЕРБ ще събере 116 подписа, но за стартиране на процедура им трябват още 4.

Днес от управляващата партия трябваше да се срещнат и с независимите депутати в парламента, но те са обявили, че имат нужда от още време, за да се запознаят с проекта и да вземат своето решение.

На 2 септември ще се проведат консултации с ВОЛЯ, от БСП отказаха да водят диалог по темата, от ДПС към момента не отговарят на поканата на ГЕРБ. 

Снимка: btvnovinite.bg

„След 2 септември ще продължи процедурата по събиране на подписите. Ще стартираме един период, в който ще бъдат разгледани всички предложения, защото всяка една партия и парламентарна група – ще има предложения. Уточнихме, че в нашия проект ще има технически корекции, те също имат забележки (б.р. НФСБ), които ще бъдат отразени в проекта, който ще предложим за подпис на 2 септември“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

От НФСБ уточниха, че подкрепата за ГЕРБ идва след уверението на управляващата партия за обсъждане на техните идеи за конституционни промени. 

Снимка: Ладислав Цветков

 „В тези мрачни, тъжни времена, идва време за велики дела и Велико народно събрание. Разговорите тепърва предстоят с уточняване на конкретните действия, изчистване на забележките, които ние имаме и разбира се – нашите предложения“, каза Валентин Касабов от НФСБ и уточни, че те подкрепят предложенията за намаляване на депутатите и индивидуална конституционна жалба, но ще настояват за въвеждането на образователен ценз.

По думите им в никакъв случай не бива да се стига до дискусии за религията и езика.