Гледачът на кучета е задържан за 72 часа с оглед явяването му в съда, а собственикът трябва да се върне в България, защото периодично той пребивава в чужбина. Това заяви наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново Даниела Харитонова по повод вчерашния нелеп инцидент с нахапаната от кучета до смърт 40-годишна жена от Долна Оряховица.  

„Днес стана ясно, че жената е починала в следствие на остра кръвозагуба, която е настъпила след многобройни травми, причинени от група кучета. Това наложи промяна в първоначалната насока на разследването – от умишлено убийство към преквалифициране на деянието като престъпление по чл.325в от НК. Текстът предвижда наказание за всяко лице, под чиито грижи се намира гръбначно животно, причинило телесна повреда и смърт на дадено лице“, уточни наблюдаващият разследването прокурор Даниела Харитонова.

Според нея стопанинът се е грижил за пет средни на ръст кучета към момента на инцидента, но често към тях са се присъединили и други бездомни животни. Наказанието, предвидено в закона, е пет години лишаване от свобода и 10 000 лв. парична глоба. Предвид събраните данни прокурор Харитонова е повдигнала обвинения срещу стопанина на кучетата, които са нахапали до смърт жената.

„Внесох искане за налагане на мярка „задържане под стража“ за стопанина на петте кучета в Районен съд – Горна Оряховица, като делото ще бъде разгледано в утрешния ден“, уточни още прокурор Даниела Харитонова. Тя разказа още, че мъжът е отглеждал до 10-15 кучета, като е осигурявал гледач, на когото е плащал да се грижи за животните, когато е бил извън страната.

„Това, което е установено в хода на разследването, е, че кучетата не са безстопанствени. Отговорността за случилото се според закона носи този, който е собственик или полага грижи за животните. В случая тези хора са известни и наблюдаващият прокурор е преценил кой да бъде привлечен към отговорност“, обясни и говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Илиан Благоев.

Той допълни, че паралелно с това, тъй като кучетата са се разхождали свободно и за това е имало подадени сигнали, е образувана проверка от Окръжна прокуратура във Велико Търново. Тя се е самосезирала и ще извърши разследване дали отговорните институции са изпълнили задълженията си по  Закона за защита на животните и по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Имаме свидетелка, която в предходен период от време е била гонена и хапана от същите тези кучета. Тя обаче не е подавала жалба“, каза още прокурор Даниела Харитонова. От думите й стана ясно още, че в момента кучетата са умъртвени, защото е трябвало да бъдат изследвани за наличието на биологичен материал от жертвата в стомасите им.

Беше отправен апел към собствениците на кучета, а именно стопаните да се грижат за животните си и да не ги оставят безпризорни. Институциите, които трябва да упражняват контрол, също трябва в пълнота да изпълняват задължението си, припомниха още от прокуратурата.

Детето на починалата 40-годишна жена ще остане за отглеждане при бабата и дядото.