ВиК-Пловдив ограничава временно черпенето на питейна вода от две от помпените станции, които са в близост до река Марица, след като стотици мъртви риби изплуваха там.

Хора от близките населени места първи забелязват мъртвата риба и сигнализират институциите.

След спешна проверка са взети проби от реката, чиито резултати ще станат ясни утре. По обед полиция нахлу в пазарджишко предприятие за обработка на пластмаса "Екоинвест". То ще бъде разследвано за екокатастрофата – материалите са предадени на окръжната прокуратура в Пазарджик.

"По-долу получаваме сигнали, че на един от бентовете на реката са се събрали сомове по 10-15 килограма. Това е бъдещето на реката. Сега тя е унищожена”, каза Валенин Данаилов, природозащитник.

В пазарджишкото село Огняново островите също  са побелели от мъртва риба:

"Хората да не идват на реката или ако идват, да е само на разходка, да не ловят от тази вече отровена риба“, посъветва Любомир Марков, и.д. кмет на община Стамболийски.

Сандьо излиза сутринта за билки, а се връща с чувал, пълен с риба. Не го плаши предупреждението, че уловът  е токсичен, ще си я сготви и изяде.

Предполагамият източник на замърсяването е пазарджишко предприятие.

Снимка: btvnovinite.bg

"Проверихме фирма за преработка на пластмаси, тъй като видимо показателите на водата показаха отстатъци от пластмаси в нея“, заяви Костадин Гешев, директор на РИОСВ-Пазарджик.

От фирмата отричат, но се оказва, че преди са били санкционирани за подобни нарушения:

Снимка: btvnovinite.bg

"Мисля, че два или три пъти сме ги глобявали миналата година", каза Костадин Гешев, директор на РИОСВ-Пазарджик.

Мъртви риби продължаваха да изплуват по цялото поречие между Пловдив и Пазарджик през целия ден. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!