Отсъстващите от Народното събрание депутати да останат без заплати. Това предложение на патриотите беше одобрено днес на извънреден коалиционен съвет с ГЕРБ. Утре то влиза и в пленарната зала.

Така в парламента вече ще важи принципът, „който не работи, не трябва да яде”. Предложението на Патриотичния фронт предвижда отсъстващите им колеги в ляво да бъдат изцяло лишени от възнаграждение, ако но посещават заседанията на парламента. Досега те губеха 2/3 от заплатата си, а 1/3 получаваха независимо от престоя си в пленарната зала.

„Вие, ако не идете на работа, ще имате ли заплата? Трябва да сме солидарни с българите, които, ако не отидат на работа не получават пари. Това е искрено и истинско”, каза лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Поведението на БСП не притеснявало управляващите, защото кворум така или иначе има. „Народното събрание може да работи и без БСП. Негативите от тази глупотевина ще се понесат от тях”, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Единствено от ДПС се обявиха против и нарекоха това атака срещу парламентаризма: „Парламентаризмът не е това, което повечето хора си мислят - натискане на копчета и обслужващ персонал”, изтъкна Йордан Цонев.

„Народното събрание може да работи и без БСП. Негативите от тази глупотевина ще се понесат от тях”, каза от своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

БСП подкрепят идеята обаче имат условие – и тяхната идея за замразяване на заплатите да бъде приета.

„Отказали сме се от всякакво заплащане и ползване на командировъчни, но въпросът да се реши принципно. Искаме да се разгледа и нашето предложение, което въвежда справедливост – да се намалят и замразят заплатите на депутатите”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Председателят на „Атака” Волен Сидеров пък коментира, че срещата на управляващите е била „колегиална” и „творческа” и че е било обсъждано президентското вето върху промените в Изборния кодекс.

От ВМРО пък днес обявиха, че се готвят да се явят самостоятелно на европейските избори и водач на тяхната листа ще бъде Ангел Джамбазки.