Гръцката полиция проведе операция за ареста на издирваната от ФБР, Европол и Интерпол българка Ружа Игнатова.

Според изданието "Катимерини" органите на реда са получили данни, че Игнатова е в Гърция и провежда срещи с конкретни хора.

След продължително издирване обаче информацията не се потвърждава и българката не е открита.

Игнатова, известна още като "Кралицата на криптовалутите", е обвинена в измама на инвеститори в размер на 4 млрд. долара чрез продажбата на фалшифа криптовалута, наречена OneCoin. Финансови регулатори в Европа години по-късно определиха компанията за пирамида. Журналистът Николай Стоянов наскоро издаде книга за схемата на Ружа Игнатова.

„Самата компания твърдяха, че не продават криптовалута, а образователни пакети“, казва той. Минималната цена на пакета била около 100 евро. Срещу сумата клиентът получавал PDF файл. „С него се научаваш какво е крипто валута, как се копае и тн. като има бонуси - жетони, с които да копаете. И колкото по-скъп е пакетът, толкова повече жетони има“, разказва Николай.

Схемата ѝ бързо става международна. Според ФБР – жертвите на пирамидата са над 3 милиона и са ощетени с 4 милиарда долара. 

През 2017 година Ружа Игнатова отлита от България за Гърция. След това следите ѝ се губят.

Дали още е в Гърция, службите не знаят. Но преди няколко седмици полицията там получава информация, че Ружа е на гръцка територия и се среща с определени хора. Затова и правят акция за залавянето ѝ, но без успех. Издирването на Европол, Интерпол и ФБР продължава.

Ружа Игнатова е единствената жена сред 10-тимата най-издирвани от ФБР. Спекулира се, че Ружа е на яхта в международни води, за да не бъде арестувана.

Засега Ружа се издирва по искане на две държави – Германия и Съединените американски щати.