Започна назначаването на кметски наместници в цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

Месец след двата тура на местните избори 1493 села останаха без кметове, защото постоянните жители там са под 350 и законът не допуска да се проведе пряко гласуване.

Снимка: btvnovinite.bg

Така 270 хиляди български граждани бяха лишени от право на глас.

Кметът на Плевен обаче разреши хората да посочат кой да ги управлява в малките населени места.

В седем плевенски села общинският кмет предпочел да проведе импровизирани избори – с урни и бюлетини, и навсякъде се съобразил с предпочитанията на хората.

„Абсолютно празен лист, всеки писа името с химикал върху листчето, сгъва го и го пуска в прозрачната урна. Всичко останало според мен е по-незаконно”, казва Таня Кърдийска, жител на село Горталово.

В това село кандидатите били двама. След преброяване на гласовете пред всички за наместник е определен досегашният кмет Пламен Петков. Откриваме го в обедната почивка да контролира ремонт на крайна улица.

Брутната му заплата е малко над 800 лева, от които чисти ще получава под 700. Но казва, че не това е важно, а доверието на хората: „Няма ток, кмете, няма вода – за всяко нещо се обаждат на мен първо. Някой се разболее – за лекарства, ние сме едни работници първо, ние не сме политици, тук просто си в услуга на хората”, казва Петков.

В съседното село Тодорово битката била по-оспорвана – измежду трима кандидати хората си избрали Янчо Итов, също досегашен кмет.

„Американският президент и той е 72-годишен, избран по демократичен път, както съм избран и аз”, дава за пример Итов.

А в криводолското село Главаци се стигна до протести. Там предпочитанията на хората не съвпаднаха с решението на общинския кмет, който предпочете да изпълни буквата на закона.