Инцидентът на Националния стадион, при който полицайка беше ранена сериозно, провокира спешно заседание на институциите за търсене на мерки срещу футболното хулиганство.

На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на спорта – Красен Кралев, както и представители на Футболния съюз, на клубовете, експерти.

Те се съгласиха да бъдат приети спешни мерки, сред които:
- монтиране на повече камери по стадионите;
- увеличено полицейско присъствие;
- щателни проверки на влизащите на мачовете зрители;

Снимка: bTV

Сред по-дългосрочните мерки е изготвянето на изцяло нов закон за футболното хулиганство със заимстване на опита на Испания, Италия и Великобритания и драконовски мерки.

И още: търсене на лична отговорност от всекиго, а не от фенклубовете, за което се обмисля вариант за идентификация на закупилите билети. Предстои решението за това да бъде взето до дни.

Снимка: bTV

„Всички трябва да знаят, че ще бъдат наблюдавани“, каза Радев, който, в знак на солидарност с ранената служителка на реда, пристигна на срещата с превръзка на окото.

Снимка: Lap.bg

За обмисляната персонализация на билетите Кралев коментира, че се обсъждат поименни билети или карти, но още няма решение. Когато сме готови, ще излезем с предложения, каза той.

За изготвяния нов закон за футболното хулиганство спортният министър посочи, че ще прочисти стадионите от тези, които хвърлят бомбички. Законът трябва да е готов до два месеца.

Вижте повече във видеото: