Повдигнаха две обвинения на 15-годишния младеж, който удари 12 коли при гонка с полицията в София.

Той е обвинен за това, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието се отличава с изключителна дързост.

Младежът е заплашен с лишаване от свобода и глоба. Той остава в ареста до 72 часа.

Във вторник около 16 ч. в района село Владая, при опит да бъде спрян за проверка, момчето не се подчинява и започва гонка с полицията, която завършва с тежка катастрофа на ул. „Опълченска“ в столицата. 

По време на преследването е минал няколко пъти на червено и е ударил няколко коли. При инцидента има трима ранени. Един от пострадалите все още е в „Пирогов“ - в стабилно състояние е, но остава под наблюдение.  Пробите му за алкохол и наркотични вещества са отрицателни. 

Според адвокат Марин Марковски фактът, че е непълнолетен облекчава значително наказателната му отговорност. Дори може да бъде освободен от нея. Наказателна отговорност не би следвало да има и за родителите му. Изключение има само ако застрахователите на повредените коли откажат да покрият щетите. 

„Този млад господин не го грози затвор със сигурност. Наказание за непълнолетни се налага само за тяхното превъзпитание, а не за сплашване на другите“, допълни Марковски.

Допълни и че в Наказателния кодекс трябва да бъде добавен текст, че при шофиране по опасен и застрашаващ начин, шофьорът трябва да се наказва с лишаване на свобода.  

Междувременно екипът ни разпозна част от участниците в гонката в клип, разпространен в социалните мрежи. Видеото е публикувано на 10 февруари, мястото - "Цариградско шосе" в столицата.

Автомобилът се движи с над 100 км/ч. Зад волана е младеж, който поразително прилича на този, задържан вчера. В същия профил са качени още 2 клипа с шофиране - на оживена улица и късно вечерта.