Двойното убийство в Сандански разтърси обществеността. Психиатрите дават съвет при подобни случаи: когато забелязваме промени в поведението на определен човек е задължително да поговорим с него. Ако това не помогне, трябва да се обърнем за помощ към лекарите.

След дългата си работа за МВР криминалният психолог Тодор Тодоров е убеден, че до такива ситуации хората стигат след поредица от събития. Според него обикновено близките виждат една част от тези ситуации, но се срамуват.

„Българите като цяло сме склонни в това отношение да неглижираме тези ситуации, докато не стане нещо по-сериозно. И аз го отдавам на това, че доста хора, въпреки че сме 2020 г., изпитват срам от това, че може да се окаже някой техен близък не е в ред с главата, както се казва на жаргон“, посочи Тодоров.

В такива случаи разговорите между хората са задължителни, особено в трудни години като сегашната, според Тодор Тодоров. „Не може просто една майка да се събуди и да каже: „Днес ще си убия децата“. Няма как, не стават така нещата. Ако имаме близки хора, с които видимо нещо се случва, със сигурност е добре първо да поговорим с тях, след което да потърсим компетентна помощ“, допълни психологът.

В МВР помнят и други подобни ситуации. Например, случаят в Сандански напомня на друг от 2001 г, когато Даниела Терзийска беше обвинена за убийството на тригодишния си син.