Най-палавите обитатели в столичния зоопарк - маймуните, отново ще могат да посрещат гости след двегодишна пауза.

Зоологическата градина е дом на 50 примата от 10 вида, сред които лъвски макаци, мармoзетки, павиани и ханумански лангури.

Сред обитателите са и гибоните Гиби и Ява. Грижата за двете маймуни, които са единствени по рода си у нас, е преди всичко комуникация с тях, разказва гледачът им - Соня Геновска. Тя споделя, че се надява на новото си място двамата най-накрая да станат двойка.

"След ремонта на голямата клетка, където има достатъчно пространство, ги събрахме за втори път. При гибоните интересното е, че те създават двойка за цял живот, точно както при хората", обяснява Геновска.

Цената на ремонта е 1 милион и 600 лева с ДДС. Средствата са отпуснати от Столичната община.

Снимка: btvnovinite.bg

„Планирана реконструкция, която беше успешно реализирана с цел да създадем по-добри условия за маймуните. Освен че създадохме три декара външни заграждения нови с прекрасна среда, ще получим и два нови вида към съществуващите 10 вида и 50 наши примати. Сега ще е задача на посетителите да ги търсят, защото като бяха само във вътрешни заграждения, можеха да ги виждат лесно, но сега имат сред по-близка до естествената“, казва  директора на зоопарка Добромир Бориславов.

Заради коронавируса само една от трите закрити зони е отворена за посетители. В нея ще се влиза при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Снимка: btvnovinite.bg

 Догодина в столичният зоопарк започва ремонт и на сектор "Африка".

На този фон в редица зоопаркове в страната има проблем с условията, отбелязват природозащитници. "Ние стартирахме една петиция до Европейската комисия с апел да се намеси, за да проследи до колко се спазва европейското законодателство по отношение на българските зоопаркове", заяви Явор Гечев от "Четири лапи".