Част от центровете в София, където се наблюдават пациенти с трансплантирани органи и хронични заболявания, се трансформират COVID отделения. Това породи остро недоволство сред лекуващите се. 

Пациентите настояват да не се сместват с останалия поток. Искат и повече информация къде и как ще продължи наблюдението им.

Александър Цолов е претърпял бъбречна трансплантация в чужбина. Сега проследява здравословното си състояние в Клиниката по нефрология и трансплантация. Скоро обаче това ще се случва в друга клиника - по нефрология.

„Ние пием хапчета, които постискат нашата имунна система и сме по-уязвими към автоимунни заболявания. Когато ни смесят с други, рискът за нас е много голям“, разказва Александър.

Ръководството на болницата излезе с официална позиция, че промяната на мястото няма да се отрази на лечението: "Клиниката по нефрология и трансплантация не спира дейността си и не се превръща в отделение за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Единствено помещенията, в които работи клиниката, ще бъдат използвани за тези цели."

От лечебното заведение твърдят, че към момента няма заразени.

Притеснения има и сред пациентите с трансплантиран бял дроб как, кога и кой ще ги лекува.

„При рутинен преглед бях информирана от лекуващия ми лекар, че се предвижда Клиниката по пулмология във ВМА да бъде реорганизирана в COVID отделение. Не е сериозно всички сега да лекуваме болни от коронавирус и да забравим за останалите пациенти на България“, казва Наталия Маева.

От ВМА също уверяват, че пациентите ще получат нужната грижа. Началникът на отделението за проследяване на пациенти преди и след белодробна трансплантация д-р Георги Хинков продължава да работи само с тях.

Пациенти настояват за чист коридор в лечебните заведения при посещенията от трансплантирани, а когато е възможно прегледите да се извършват неприсъствено. И още - при нужда от изследвания за удължаване на протоколите за имуносупресивна терапия пробите да се взимат в дома на лекуващите се.

От здравното министерство запазиха мълчание.

Част от организациите под шапката на Националната пациентска организация изпратиха писмо до здравните власти с молба исканията да бъдат чути.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!