Tревожни данни за борбата срещу едно от най- заразните заболявания - морбили. Само за миналата година броят на неимунизираните деца е около 12 500.

Има ли опасност от разпространение на морбили, след като беше регистриран първият носител на болестта?

Макар и над средния за страната, обхватът на имунизирани срещу морбили в област Ямбол е под  95% . Всеки личен лекар подава данни за неимунизираните деца, а от здравната инспекция и здравната каса проверяват медиците. Морбили протича тежко и няма специфично лечение.

„И тук, в нашата област, макар че данните са по-високи от средните за страната, има риск от разпространение на морбили, тъй като трябва и при имунизация, и при реимунизация да надхвърлят 95%“, коментира д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ- Ямбол.

След пандемията от COVID-19 все повече родители отказват да имунизират децата си, признава д-р Стефанова, сама подава сигнал до здравната инспекция за ниския обхват на профилактика.

“Над 40 години имам трудов стаж, преди години не е имало отказ от имунизации”, казва д-р Ванушка Стефанова.

Някои майки признават, че не имунизират децата си, включително за морбили.

„Против съм, аз не се имунизирам, не искам и детето ми. Много усложнения има и не искам, против съм - много видеа съм гледала“, казва Миглена Керязова, майка на 9-годишно дете

Други спазват задължителния имунизационен календар.

Глобата за родители, които отказват да имунизират децата си, е от 50 до 100 лева.