Кварталите "Факултета" и "Филиповци" в София вече на са оградени от полиция. КПП-тата бяха премахнати в полунощ със заповед на здравната инспекция. 

7 часа след падането на блокадата във "Факултета" десетки тази сутрин отиват на работа. Вече без проверки. За полицията напомнят единствено три маси, маркировката за оградата и веещите се от вятъра парчета скъсани декларации с лични данни.

Снимка: btvnovinite.bg

Местни жители недоумяват за какво е била карантината и цялото напрежение.  Казват, че е трябвало да вдигнат блокадата по-рано.

Мъж, който е работил извън квартала всеки ден през 12-те дни под ограничения, сега е притеснен за подаваната информация при вида на хвърчащите части от декларациите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е документ, на всеки личните данни са написани там - лична карта, ЕГН, ако някой ги намери, по този начин може да злоупотреби“, казва мъжът.

За първите 9 дни на карантината са използвани 53 PCR теста в потвърждение на част от взетите хиляда проби. 17 са положителните случаи.

COVID-19 се е разпространявал в 12 големи семейни огнища. Според здравните власти заразата вече е овладяна.

На мястото на вече закрития полицейски пункт във Факултета екип на bTV откри парчета скъсани декларации с лични данни.

Снимка: btvnovinite.bg

„Фамилният характер на разпространението ни позволи да проследим и да контролираме този процес с тенденция към ограничаване. Тези частични ограничителни мерки не отменят другите противоепидемични, които са въведени!“, казва д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако заразата се върне във „Факултета“ и „Филиповци“, ще има по-строги мерки.