Битката за "Дондуков" 2 приключи - две трети от гласувалите подкрепиха Румен Радев. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя, коментира той след обявяването на първите резултати. "Целият държавен апарат работеше за действащия президент", смята опонентът му проф. Анастас Герджиков.

В първото си изявление след победата, президентът Румен Радев обяви, че очакванията, че гражданите ще се изморят от избори не са се сбъднали.  "Връщането на статуквото на бял кон не се състоя", обяви още Радев. Според държавния глава България е издържала изпит по демокрация. Реакцията на загубилия кандидат проф. Анастас Герджиков беше да благодари на подкрепилите го и да обяви, че се включил в кампанията, защото, "демокрацията е в опасност".

Румен Радев благодари на всички, които са упражнили правото си на глас и които са го подкрепили. Радев поздрави и проф. Анастас Герджиков, както и всички останали кандидат-президенти за това, че са дали своите идеи и принос в кампанията.

"Приключи един безпрецедентен политически месец на два вида избори, които ясно откроиха желанието на нашия народ за промяна, за скъсване с корупцията, с грабежа и беззаконието. За отстраняването на мафията от властта. Очакванията, че гражданите ще се изморят от избори и ще предпочетат да се върнат към познатото старо не се сбъднаха. Връщането на статуквото на бял кон не се състоя", заяви Румен Радев.

"България издържа този изпит по демокрация. Не се поддаде на опитите да се посее етническо разделение. Разумът и родолюбието надделяха над апатията и лъжата", посочи той.

Държавният глава отправи послание и към новия парламент, който предстои да бъде свикан и определи приоритетите пред новата власт.

"Новият парламент няма право на грешки и протакане, защото хората няма да простят. За всяка от партиите, която пренебрегне това, ще бъде самоубийство, ще бъде отречена от хората", каза Радев.

Според президента очакванията на обществото са за отчетливо политическо мнозинство, което да предприеме незабавни реформи в съдебната система и да не допусне социално-икономическа криза през зимните месеци. По думите му борбата с пандемията остава приоритет, а новото правителство не трябва да отстъпва от националните позиции.

Независимият кандидат Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ-СДС също направи анализ на причините за загубата. Според него на първо място е това, че са го свързвали с определена партия.

"Целят държавен апарат работеше за действащия президент. Това означава, че репресиите на силовите министерства бяха в полза на тази кампания на г-н Радев“, отбеляза Герджиков.

На въпрос на bTV дали не вижда грешки и в себе си, професорът откри такива.

„Основната вина е наша. Очевидно не сме достигнали до сърцата на всички българи, не сме ги убедили че нашата визия е добра и най вече, че може да се повярва в нея. Ниската избирателна активност е големия проблем, 80 процента не се включиха“, отбеляза проф. Герджиков.

На финала, Герджиков обяви, че от участието му в кампанията е имало полза, защото вече се е променил политическият стил и всички са заговорили за обединение.

Победата на изборите беше отпразнувана с хоро в щаба на Радев и Йотова. Хоро имаше и в село Славяново, където живее майката на президента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!