Денят след безредиците в центъра на София започна с искането на оставки на двама министри, един уволнен зам.-министър и искри между премиера и министъра на вътрешните работи.

„Уволних зам.-министъра на вътрешните работи Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Не можем да си затворим очите пред сцените, в които отделни полицаи биеха и ритаха паднали граждани“, заяви акад. Николай Денков.

Ще има ли втора оставка – тази на министъра на вътрешните работи, все още е под въпрос. „Ще обсъдя този въпрос първо с вицепремиера Мария Габриел, която сега е в чужбина“, поясни премиерът.

„Хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам“, коментира темата и вътрешният министър Калин Стоянов.

И без преговори с партньорите обаче премиерът вижда пропуски в реакцията на министъра. Един от тях за това къде е бил той по време на безредиците. „Получих тази сутрин информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо“, отбеляза акад. Денков. 

„Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи – МВР е консултант на филм за телефонни измами. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам“, отговори му задочно Калин Стоянов.

„Виждам определена неадекватна оценка на обстановката. Тази сутрин, когато се чухме отново, неговият коментар беше: „Ама нищо особено не се е случило“, каза обаче премиерът.

Вълна от искане на оставки „заля“ и Народното събрание. А партньорите във властта се разделиха за това кой трябва да си ходи.

„Искаме оставката на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо“, заяви Кирил Петков от ПП-ДБ.

„Твърдо заставам зад момчетата от МВР за действията – или ще има държава, или няма да има. Аз отдавна знам, че те ще искат тази оставка, имаме сведения. Бил е притискан от тях по време на изборите да работи в полза на ПП-ДБ“, коментира и Делян Пеевски от ДПС.

„Трябва да си подаде оставката спортният министър – незабавно. Заради това, че нагнетяваше няколко дни напрежението“, заяви Бойко Борисов.

Опозицията поиска – да си ходи цялото правителство. А относно съдбата на министъра на спорта - премиерът обяви, че той няма никакви забележки към работата му.

Следете темата в нашия онлайн репортаж: