След отмяната на бедственото положение в стражишките села Камен и Нова Върбовка земеделски производители негодуват от набезите на хората, които са тръгнали да ловуват мъртва риба край скъсаната дига.

Снимка: bTV

Двете населени места бяха залети след скъсването на язовирна стена и преливане на втори водоем. 

Обстановката постепенно се нормализира, но Декари площ са засегнати от водния ад, сполетял стражишките села. На фона на тази тревога земеделците в Нова Върбовка са изправени пред още по- голяма беда - нашествие от прииждащи за изтърваната от язовира риба, преминаващи през посевите.

Снимка: bTV

Щетите от градушката, поройния дъжд и скъсаната дига на язовира край Нова Върбовка се оказват незначителни на фона на човешката напаст по време на бедствие.

"По- голямата щети, която ми направиха, са рибарите. Огазено, влизат коли, 150-200 човека в пшениците, в царевиците. Газят, мачкат с каруци, с джипове, с тракторчета, кой каквото има и не можем да ги спрем”, обясни Стоян Стоянов, земеделец.

Снимка: bTV

Нашествието е в стихията си втори ден.

Иначе обстановката в стражишките села започна да се нормализира. Днес бедственото положение беше отменено. Според властите вече няма опасност от преливане на язовири.