След анонса на ДПС, че ще подкрепят кабинет на новите партии в НС- парламентарната аритметика показва как може да се състави мнозинство.

За него са необходими поне 121 гласа. Ако към гласовете на "Има такъв народ" - 51, прибавим тези на Демократична България - 27 и на "Изправи се, Мутри вън!" - 14, получаваме общо гласовете на 92-ма народни представители.

С обявената подкрепа от ДПС, които имат 30 депутати - би се получило мнозинство от 122-ма депутати.

Дали ще се стигне до този сценарий предстои да разберем, но със сигурност са ясни стъпките в следващите дни и седмици.

Снимка: bTV

Персоналният състав на парламента трябва да бъде обявен в седемдневен срок след изборите, тоест - до тази неделя.

Снимка: bTV

Дотогава освен официална молба на отказалите се депутати, се чака и решението на тези, които трябва да изберат от коя листа влизат, ако са били в две.

Снимка: bTV

Следва обнародването на резултатите в Държавен вестник, вероятно във вторник, а след това и свикването на Народното събрание.
Според информация на bTV то може да се очаква на 14 или 15 април.

След свикването на депутатите започва и парламентарната рулетка, като мандатът ще бъде връчен на първата, след това евентуално на втората и на трета партия, която вече е по избор на президента. Мандатите трябва да бъдат върнати или изпълнени до 7 дни. Не е предвиден срок, в който държавният глава е длъжен да връчи мандата на втората или на трета политическа сила, ако преди това не е бил изпълнен успешно.

Снимка: bTV

Скоростта на парламентарната рулетка зависи от преценката на президента.
Ако и при третият опит не бъде съставено правителство, то Народното събрание се разпуска, съставя се служебно правителство и се насрочва следващ вот.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!