Охранителят, който счупи ръката на онкоболен мъж заради медицинската му маска пред банка в Сливен, не се чувства виновен. Това казаха родителите му пред bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Експерт в сферата на частната охрана обясни, че използването на сила се използва само в крайни случаи.

Специалистите от сектора са на мнение, че охранителят в банката е трябвало да предприеме редица действия преди да използва сила. Татяна Иванова прави уточнението, че становището ѝ е само на база информацията, изнесена в медиите.

Снимка: btvnovinite.bg


„Ако лицето е отказало да свали маската за момент, за да се установи самоличност, тогава е трябвало да повикат служител на банката, за да се изпълнят правилата на вътрешния ред. Ако и тогава се създават допълнителни напрежения, вече е трябвало да го задържат и да повикат полицията, това е по закон”, уточни д-р Татяна Иванова, Индустриален клъстър „Сигурност”.

Жертвата Валентин Димитров твърди, че е влизал с предпазна маска в други банки и за първи път има проблем.

Снимка: btvnovinite.bg

„И аз си казвам: „Този човек можеше да поиска личната ми карта, да сваля за секунда маската, да се обърна към камерата, да ме види, пак да я сложа и да си вляза. Той това не се сети да направи”, заяви Валентин Димитров.

Охранителят, който е бивш полицай, разказал на родителите си, че мъжът го нападнал първи и затова взел белезници.

„Не мога да си помисля да посегна на някой, силата я няма никаква, аз съм една кукла на конци”, коментира Валентин Димитров.

57-годишният мъж твърди, че след като гардът счупил ръката му, лежал пред банката близо час.

Снимка: btvnovinite.bg

От банката съобщиха, че физическата охрана в банковите клонове е възложена чрез договор на външна охранителна фирма, лицензирана по Закона за частната охранителна дейност и допълват, че в обектите им не се допускат лица с облекло и вещи, прикриващи самоличността им и създаващи предпоставка за затруднено идентифициране.

Снимка: btvnovinite.bg

Служители на банката не са участвали в конфликта и не са давали инструкции за използване на физическа сила, завършват от финансовата институция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!