Жената, която беше затрупана от свлачище край Албена и претърпя спешна операция, е в стабилно състояние. Другият пострадал - съпругът й, днес беше опериран. Той е с по-леки наранявания. 

Около три часа е продължила операцията на 61-годишната жена. 

"Беше и с много голямо замърсяване вследствие земните маси. Възстановени са структурите на костите на меките тъкани и сега е под наблюдение", заяви д-р Митко Георгиев, началник на отделението по ортопедия в МБАЛ-Добрич.

Съпругът й, другият потърпевш от свлачището, ще се възстанови бързо, казват лекарите. 

Мъжът отказа да застане пред камерата ни, но разказа, че всичко е станало много бързо. Видял как дърветата от ската над заведението се движат. Решил, че е от силния вятър, но след секунди чул и тътена на свличащата се земна маса. 

По думите му, след трагичния инцидент през 2003 г., при който на същото място загинаха двама души, свлачището било затихнало. До вчера. А причината все още не е ясна. 

"Причината най-вероятно са плитки подпочвени води. Плитките  обикновено предизвикват такива процеси. Има измерване през 2020 година, което показва  по-високи нива на тези води", каза зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров.

Според хората с имоти в близост, изградената преди година система за укрепване на свлачището не е довършена. Над ската били направени три водосборни шахти, които да отвеждат подпочвените води. 

"Би трябвало тези шахти да бъдат отводнени с тръбопроводи до морето, а такива тръбопроводи няма“, обясни Владко Владев, собственик на заведение.

Очаква се Геозащита да направят оглед на място, а дотогава крайбрежната алея ще остане затворена дори за пешеходци.