Жената, която вчера беше затрупана от свлачище край Албена, е в задоволително състояние. Очаква се днес  да бъде изведена от реанимация. Съпругът ѝ ще бъде опериран днес, той е с по-леки наранявания.

Свлачището е разчистено, а достъпът до крайбрежната алея е затворен и за автомобили, и за пешеходци, тъй като може да има ново свличане. Според доклади на експерти свлачището е действащо, но все още не е ясно какво го е активирало.

"Причината най-вероятно са плитки подпочвени води. Това казва и доклада на Геозащита. Плиткитите подпочвени води обикновено предизвикват такива процеси. Има измерване през 2020 година, което показва по-високи нива на тези води", обясни заместник-кметът на Балчик Димитрин Димитров.

Според хората с имоти в близост изградената преди година система за укрепване на свлачището не е довършена. Над ската били направени три водосборни шахти, които да отвеждат подпочвените води.

"Би трябвало тези шахти да бъдат отводнени с тръбопроводи до морето, а такива тръбопроводи няма. Няма такива тръбопроводи, водата накисва ската, което предполага хлъзгане на земната маса и повличане надолу", заяви собственикът на заведение Владко Владев.

За установяване на причината се очаква от Геозащита да направят оглед на място. Едва тогава ще се прецени кога крайбрежната алея ще бъде проходима, но само за пешеходци.