След близо десет часа заседание депутатите приеха актуализацията на държавния бюджет.

Финансовият министър Асен Василев отчете, че приходната част е амбициозна, но изпълнима. Без раздуване на дефицита.

"Бюджет, с който се побираме в нашите си възможности и с разходна част, която позволява да извадим 1 милион пенсионери от бедност, обезпечени в здравната криза", каза финансовият министър. 

Въпреки, че прекрояването на най-важният финансов закон по правило се прави по финансови причини, при повечето спорове в залата на преден план излизаха предстоящите избори

Депутатите спориха и за партийната субсидия. От „Има такъв народ“ предложиха тя да стане един лев.

„Надмогнете партийната си алчност, ще спестим осем милиона лева, хайде ние като партии да покажем, че можем“, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

„Ние ще подкрепим това предложение, също върнахме парите над 1 лв. От държавната субсидия“, заяви Мая Манолова, съпредседател на ПГ на ИБГНИ.

„Като не направихте правителство, колко пари ще ви трябват за избори“, попита Иван Иванов, депутат от „БСП за България“.

„Вие защо не направихте правителство и сега ще отидем на избори“, каза Пламен Данаилов, депутат от ИТН.

„В БСП трудно помнят - нито една партия в този парламент не го подкрепи, всички провалихте кабинета на ИТН, а после не направихте правителство, въпреки че имате гласове. Дали ще си бръкнете в собственото джобче“, заяви Йорданов.

Скандал имаше и заради парите за пътища. Депутатите търсиха начин да отпуснат пари за малка част от задълженията към фирмите от бранша, които излязоха на протест, но не откриха законов начин.

В първите часове на съботния ден депутатите направиха и политически декларации. От ГЕРБ поискаха президента да насрочи извънредните парламентарни избори.

Депутатите "Демократична България" и "Има такъв народ" събраха подписи за извънредно заседание, на което да бъде разгледан на второ четене законопроекта за преместването на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към правосъдното министерство.

Според финансовото министерство актуализацията на бюджета е нужна не само за да се посрещнат нови разходи заради COVID кризата и евентуален мигрантски натиск през тази година. Ако се окаже, че до края на годината няма новосформирано правителство, което да успее да подготви следващият бюджет за 2022 година - ще се наложи държавата догодина dа се финансира като за всеки месец се харчат по една дванайстта част от бюджета за тази година. Така системите ще разполагат с повече средства догодина, защото и разходите за тази се увеличиха.