Народното събрание удължи днешното пленарно заседание до приемане актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

За предложението, направено от "Има такъв народ" гласуваха 137 народни представители, "против" бяха 10, с "въздържали се" гласуваха - 17, пише БТА. По-рано депутатите удължиха работния си ден до 22 ч.

Дискусиите по бюджета в пленарната зала започнаха към 16 ч. Бюджетният маратон започна рано тази сутрин със заседание на ресорната комисия.  Депутатите промениха основните параметри на бюджета. И приходите, и разходите се завишават с по половин милиард лева.

В актуализацията са заложени над 60 предложения за различни нови разходи, насочени към различните ведомства, за да има реакция при засилен миграционен натиск.

Парите за образование в държавния бюджет се превърнаха в ябълка на раздора. Според Красимир Вълчев от ГЕРБ за образование са заложени обидна малко пари. „Гласувахме 2 млрд. за социална подкрепа, можем да си позволим няколко милиона. Не всички сме учили в „Харвард“. Нашите учители го заслужават“, заяви бившият министър на образованието.

Любомир Каримански от ИТН, председател на Комисията по бюджет и финанси, отговори, че е по-добре такива средства да бъдат заложени в бюджета за догодина.

Парите за учителите и училищата се превърнаха в основен спор. Чуха се  предложения повече разходи за общините, както и за частични избори. Поискани бяха повече пари и за земеделието, и туризма, и бизнеса.

„Моделът на джипката продължава, а не трябва“, посочи Петър Чобанов от ДПС.