Отлагането въпроса за изпращане на военна помощ за Украйна е единственото вътрешнополитическо решение, което да запази стабилността на коалицията цяла. Това каза за bTV политологът Слави Василев.

По думите му Украйна е тема, която поляризира българското общество.

"Макар че министър-председателят много ясно заявява каква е неговата позиция и позицията на правителството и тя не среща кой знае каква подкрепа в обществото. Сигналът, който получихме днес от БСП показва, че желанията и въжделенията не се споделят от всички. Оттук нататък е важно да видим как стабилността на коалицията ще издържи", отбеляза политологът. 

Има малко повече вътрешнополитическа драма във всичко това, заяви Петър Карабоев, зам.-главен редактор на Дневник.

„Ген. Марк Майли каза днес в базата „Раймщайн” на близо 40 държави, включително българския министър на отбраната, той каза - Времето е срещу Украйна, работи срещу Украйна и съдбата на тази война се решава от хората тук, в тази зала. Хората искат бързи решения, вероятно прозорецът, с който разполага Украйна, за да бъде подпомогната от когото и да е, не е много голям”, каза Петър Карабоев.

Според него става дума за няколко седмици, след което вероятно ще бъде твърде късно.

„Така, че драмите на българската политика, не мисля, че би трябвало да им се придава чак такова значение. Първо - в политиката далеч не всичко се записва в коалиционно споразумение. Аз лично съм наблюдавал разговорите в коалицията за външната политика. Там всичко беше формулирано максимално общо, на принципна база и така се правят коалиционните споразумения.

Това, което виждаме в момента, начинът, по който някакси избухна този дебат през последните дни, на мен ми прилича на опит да разберем как се правят кренвиршите, знаете тази прочута фраза. Наистина ли искате да влезем във всички подробности на това как се търгува оръжие по света и как точно се продава българското оръжие, на кого, до какъв контрол и къде свършва отговорността на българската държава и на всеки от министрите в това, наистина ли точно този разговор искате? Аз мисля, че съдбата на коалицията се решава от много по важни въпроси, например овладяване на инфлацията, например намиране на алтернатива на руския газ в следващите няколко месеца, защото зимният сезон е сега тук, зад ъгъла”, отбеляза Петър Карабоев.

Целия разговор гледайте във видеото.