Слави Трифонов постави двуседмичен ултиматум на предстоящия парламент да започне работа по приемането на референдума и промяната на законите. Това написа самият той в отворено писмо.

„Ако за две седмици вие не започнете работа по този въпрос, в началото на третата седмица аз ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да си потърся гражданските права”, закани се шоуменът.

Ако парламентът започне работа по референдума, ултиматумът на Слави се удължава с още два месеца, в които да бъдат приети новите закони. „Два месеца е достатъчно време да прецизирате и приемете конкретните законодателни решения”, посочва Трифонов.

„Ако след този срок, вие не сте ги приели и не сте ги превърнали в закон, а само сте симулирали работа, отново ще дойда пред сградата на Народното събрание, за да отвоювам гражданските си права”, пише той.

Шоуменът посочва, че за него „обратното броене” вече е започнало.

Инициираното от „Шоуто на Слави” национално допитване приключи с голяма подкрепа за следните въпроси: „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, „Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политически партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”.