През първата половина на месец август средните температури в страната ще са около и над нормата.

През повечето дни времето ще бъде предимно слънчево. В периода от 3 до 6 август в часовете около и след обяд ще се развива купеста, на места и купесто-дъждовна облачност, и е възможно да има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В тези дни ще има и леко понижение на температурите.

В оставащия период до 15 август е малко вероятно да има съществени валежи и ще бъде горещо.

Очаква се август месец също да бъде много горещ. Метеорологични агенции по цял свят предупреждават, че настоящото лято на 2024 г. се очаква да бъде рекордьор по горещини.

 

Месец юли на 2024 година се доближава до температурите през юли 2012 година – последният най-топъл месец юли от 1930 г. насам. Средните месечни температури са между 21 и 29 градуса и имат отклонение от месечната норма между плюс 1,5 и плюс 4 градуса. Най-високата измерена температура е 42,2 градуса на 16 юли в град Сандански.

Най-ниската минимална температура в станция в населено място e плюс 5,8 градуса на 5 юли в Чепеларе, а най-ниската температура, измерена на планински връх, е минус 0,5 градуса на връх Мусала на 26 юли. В София най-високата температура е измерена на 17 юли - 36,2 градуса, а най-ниската – плюс 9,9 градуса на 4 юли.

На 26 юли е измерено най-голямото количество валеж за период от 24 часа - 75 мм от дъжд в град Ветово, област Русе, следствие на наводнение. Валежи от град са регистрирани в 11 дни от месеца, но само в отделни станции.