40 484 зрелостниците този четвъртък положиха втората задължителна матура по предмет по избор. Над 1000 ученици, които бяха допуснати до изпита, не се явиха.  Сайтът на Министерството на образованието отново не можа да удържи на желанието на всички зрелостници да проверят верните отговори и блокира за известно време.

Най-масовата матура беше тази по английски. 14 494 се явиха на изпит по езика на Шекспир, но в интернет зрелостниците се оплакаха, че е била много трудна. Учениците обаче рядко избират да се явят на матура с предмети, които се свърват с професиите на бъдещето.

Снимка: btvnovinite.bg

Единственото училище, в което днес се проведе изпит по химия в София е Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника. Зрелостниците, които са заявили, че ще държат матура по тази наука са 202. Повечето ученици ще кандидатсват с този предмет, но споделят, че не искат да следват химия. Сред предпочитаните специалности за тях е медицината.

246 зрелостници пък са искали да се явят на изпит по физика. Миналата година Физическият факултет на Софийския университет намали семестриалните такси на 100 лева за физичните науки. През последните години от факултета отчитат лек ръст в приема на бакалаври заради целенасочената им работа с ученици и учители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изявявах интерес към физиката и математиката. И това е нещо, което обединява и двете. И наистина ми харесва”, споделя Даяна Стойнова, която следва „Медицинска физика”.

„Едно от нещата, които не са верни е, че физиката е трудна наука. Има и трудни неща. Но лесното не е интересно”, смята доц. Цветан Велинов, зам.-декан на Физическия факултет на СУ. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко това, което се вижда наоколо, начинът, по който общуваме, всички джиесеми, таблети, компютри... Всичко това го има благодарение на 150 години работа на физици в науката”, допълва доц. Велинов.

В момента има глад за кадри - в кариерния център има обяви за ръководител лаборатория, прогнозист на време, инженер, учител, медицински физик, метеоролог, метролог.

Наскоро от образователното министерство заявиха, че обмислят да освободят от такса студентите в направления, в които има недостиг на специалисти.

Резултатите от матурата трябва да излязат до 13 юни.