Скопие и София излязоха с официални позиции срещу проявата на език на омразата по време на футболната среща между Северна Македония и България. 

Първи реагираха домакините. Македонското външно министерство се разграничи от поведението на феновете. 

Българското външно министерство също реагира, но се въздържа от изпращането на протестна нота. 

Официално Скопие не приема за допустима реакцията на стадиона преди мача с България. 

"Спортните събития представляват най-висшият израз на принципите на справедливо отношение, взаимно уважение и спортменски дух. Злоупотребата с тези събития за разпространяване на омраза и нетолерантност е пълна противоположност на основната им идея", съобщават от Министерството на външните работи на Северна Македония. 

Говорителят на българското министерство на външните работи поиска подобни актове на езика на омразата да останат в миналото. 

"Призоваваме за категорични и необратими стъпки на официалните власти в Скопие за изкореняване на антибългарската агресия в общественото пространство в страната", добавят от външното ни министерство.

В социалните мрежи политически лидери у нас осъдиха освиркването на българския химн. 

"Предполагам, че Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов и неутралната Корнелия Нинова чуват освиркванията, както и крясъците, защото те са за тях. Защото те неглижираха омразата на македонците и тъжното положение на българите в Северна Македония", написа председателят на ИТН Слави Трифонов. 

"Като българин и футболен фен осъждам категорично поругаването на българския химн в началото на мача България - РСМ", написа председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Поругаването на българския химн и виковете "българи-татари" показва само едно - тези хора не са узрели да бъдат европейци", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Българи в Северна Македония обявиха, че обмислят да се обърнат към местната Комисия по дискриминация.