Продължава вълната от вдигане на местните данъци и такси. Най-голямата община – Столичната, обяви, че ще увеличи налозите за колите и тези за сделките с имоти и автомобили.

В Пловдив по-високата такса за битови отпадъци ще засегне само гражданите.
Увеличава се и налогът при сделките с жилища. В Сливен пък ще вдигнат такса смет за фирмите.

Снимка: bTV

В Хасково, Димитровград и Харманили такса смет скача за всички. В Русе се чака увеличение на данъците за моторните превозни средства.

Снимка: bTV

Габрово се чака увеличаване на данъка върху недвижимите имоти, за колите и за придобиване на имущество. Във Враца планират по-високи данъци за автомобилите и за сделките с тях, както и за сделките с имоти, а в Монтана – само вдигане на такса смет.

В сепариращата инсталация на регионалното депо за неопасни отпадъци в Монтана боклукът се разделя, за да може да се използва отново след преработка. Основните причини  да се увеличи както в Монтана, така и в други общини такса смет, са две.

Снимка: bTV

Първо увеличението на държавната екотакса, която става близо сто лева за тон отпадък. Другата е увеличението на МРЗ от догодина, което ще се отрази и на работещите в депото.

Ръстът на минималната работна заплата ще засегне 170 работници по чистотата. Затова местната власт предлага такса смет да се вдигне с близо 25 процента.

„Ние сме публикували нашето предложение на сайта на община Монтана” заяви Диман Георгиев, заместник-кмет на община Монтана.

На въпрос защо няма обратна връзка, той отговори, че хората са били наясно, че за да се инвестира "в чист град, и зелен град, и добре изглеждащ, приятен за живеене, са нужни средства".

„Тези средства се осигуряват по този начин”, добави Георгиев. 

Очаква се след гласуването в Общинския съвет през декември приходите от повишената такса да нараснат с един милион лева.

А в столицата се стремят замърсителите да плащат повече. Не е сигурно обаче, че това ще повлияе на собствениците на най-старите коли с най-нисък екостандарт:

„40 лева, като го разделите на 365 дни в годината - какво се пада на ден – нищо”, коментира Николай.
 
Местната власт обясни причините за по-високите налози следизборно така:
 
Ако искаме по-чист въздух, трябва ясно да кажем, че колите, които замърсяват повече, трябва да плащат повече”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Анализаторите очакват тенденцията за покачване на местните данъци да  продължи:

„Първите две години от мандата се прави – най-лесно заподозрените данъци са възмездното придобиване на имущество, тъй като по-лесно взимаш пари от сделки, а не от имущество, което стои”, обясни Петър Ганев – Институт за пазарна икономика.

Срещу по-високите данъци обаче хората очакват и повече работа от местната власт, обобщават анализаторите.