Две седмици след местните избори и призива на финансовия министър за вдигане на... общинските данъци и такси, някои кметове вече са готови с предложенията.

В Русе се готвят да вдигнат данъка за моторните превозни средства. Във Враца – данъка при придобиване на кола и жилище, а в Хасковска област предлагат вдигане на таксата за битовите отпадъци.

В Хасково, Димитровград, Харманли и Любимец – увеличението ще е от 0,5 до 1,3 на хиляда.

Симеоновград, Свиленград и Минерални бани в момента правят разчетите с колко да поскъпне такса "битови отпадъци".

В депото за твърди отпадъци до с. Гарваново се преработва боклукът на няколко общини.

Само община Хасково депонира там над 18 тона боклук на година. За всеки, освен на оператора на депото, се плаща и такса на екоминистерството, която от следващата година скача с над 60%.

Това, според кметовете, е и основната причина за вдигането на такса смет от следващата година. Колко по-скъп ще стане боклукът в Хасково и защо в Русе например  са с намерение да вдигат данъка на колите?

Хасково

Боклукът излиза на община Хасково все по-скъпо. 7 милиона тази година и 9 милиона догодина. 

„При така направените разчети, няма как  таксата за битови отпадъци да остане в същия си размер”, заяви кметът на Хасково Станислав Дечев.

За фирмите увеличението ще е с един промил, за домакинствата – наполовина. За семейство Бояджиеви, които живеят в апартамент от 100 квадрата в центъра, такса смет ще скочи с 35 лева.

Общините са под постоянен натиск да депонират по-малко отпадъци, тъй като дължат на държавата такса за всеки тон. Размерът й расте – от 3 лева през 2011 г. до 95 лв. догодина.

Димитровград

„Няма откъде общините да наваксат този ресурс, освен ако не дофинансират от други обособени средства, което пък от своя страна води до това да не можем да решаваме конкретни проблеми, свързани с общините”, каза зам.-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов.

Общините са искали разсрочване на поскъпването, но са получили отказ. Мотивите на екоминистерството са, че може да доведе до санкция от Европейската комисия. И още, че ниските отчисления не водят до намаляване на депонирането и общините не са достатъчно активни.

Русе

Но според сметките на новия кмет на Русе, общината е отчислила достатъчно пари през годините за оползотворяване на отпадъците.

„Отчислението към РИОСВ, е в изключително огромни размери и то затормозява общините като Русе. В момента по нашата сметка в РИОСВ са събрани вече 17 млн. лв. и догодина ние трябва да им плати още 5,9 млн. лв.”, каза кметът на Русе Пенчо Милков.

В същото време дупката в бюджета на Русе е над 4 милиона лева, затова освен по- скъп боклук, е възможен скок и в данъка на колите.

В отговор на запитане на bTV от екоминистерството казаха, че в годините назад са правили отстъпки по искане на общините, но сега идва крайният срок да се достигне таванът на отчисленията, договорен с Брюксел.  И още – събраните пари стоят в депозитни сметки на общините. Тези средства се изразходват за нови съоръжения за третиране на отпадъците и намаляване на сметищата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!