Склад за отрови, друг - за стареене на дестилати, бъчварска работилница, морски фар, хангар за лодки, конюшня, палмова оранжерия – малка и голяма, бадемова градина и вино за повече от 1 000 000 лв. – това са само част от активите на Министерския съвет на България.

За необичайната недвижима собственост разбираме от приложението към документите за търг за обществена поръчка за застраховането на притежаваните от кабинета обекти.

Обществена поръчка за шест обекта - правителствената сграда в центъра на столицата, резиденциите „Евксиноград” и „Бояна” и стопанствата в Приморско и Шабла.

Опасност от вакуум и спринклери

От документа става ясно, че Министерският съвет всяка година се застрахова от „стачки, граждански вълнения, бунтове, размирици”. Наред с традиционни застрахователни събития като пожар, земетресение, градушка и проливен дъжд, в имуществото на изпълнителната власт е защитено и от „внезапно изтичане на вода от спринклерни инсталации”.

Сградите и вещите на кабинета са застраховани срещу счупване или изкривяване в условията на вакуум или „имплозия” – според застрахователите това е „обратно явление на експлозията и представлява мигновено и взривоопасно запълване на обем, в който налягането е по-ниско от атмосферното (вакуум). Вредите върху имуществата се изразяват в счупване, натрошаване, изкривяване и разкъсване”.

Застраховани срещу бедствия са лозови масиви и бадемова градина, както и винарската продукция в резиденцията „Евксиноград”. Министерският съвет притежава 104 дка лозя, на които се отглеждат сортовете „Пино Шардоне”, „ Траминер розов”, „ Немски ризлинг”, „Шардоне”, „ Траминер”, „ Врачански мискет”, „ Червен мискет” и „ Врачански мискет”. Масивите са оценени на общо 615 850 лв. Продукцията на винарска изба „Евксиноград” пък е на стойност 1 065 693 лв.

22 млн. лв. за „Дондуков” 1

Застрахователната сума, на която е оценена административната сграда на „Дондуков” 1, е близо 22 млн. лв. За последните две години, откакто е сключен последния подобен договор, тя се е ускъпила със 725 000 лв. В сградата има компютърно оборудване за над 2 млн. лв. и още други машини за 1,6 млн. лв.

В София кабинетът е стопанин на 78 ведомствени апартамента на обща стойност близо 6 млн. лв., както и столова и офиси на ул. „Сердика”, оценени на 3 млн. лв.

Дворецът в „Евксиноград” е на стойност близо 674 000 лв., а комплекса се намират още Вила „Магнолия” за близо 660 000 лв., Фердинандовата къща за 402 000 лв. и десет бунгала на плажа, които в началото на 2013 г. са били еднакво оценени на точно 10 632 лв., а в края на 2014 г. всяко струва между 20 000 и 30 000 лв.

Хижа „Добруджански дом“ в стопанството в Шабла е оценена на 475 000 лв., а Дом № 2 в резиденция „Бояна” – на 7,9 млн. лв. Застрахователната стойност на пералното помещение в резиденцията е 320 000 лв.

Предметите на изкуството в „Бояна” са оценени на 1 142 432 лв.