Туристите, които влизат в страната ни от така червената зона, освен зелен сертификат, трябва да имат и негативен PCR тест. В по-заразната зона попадат и Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия - откъдето основно идват туристи у нас по това време на годината.

Как се отразява това на туризма ни?

Заради първоначалната забрана туристи от трети страни, попадащи в червената зона, да влизат в страната хотелите алармираха за масово анулиране на резервации. „Беше шокиращо наистина, тази заповед излезе по медиите на 16-17 януари, на 18-19 ние вече имахме 20% анулации от тези страни“, коментира генералният мениджър на хотелска верига Бурхан Немутлу.

След преговори между двете министерства, на турима и на здравеопазването, се стига до компромис - туристи ще има, но само ако имат негатовен PCR.

Така част от отказалите се туристи си направили нови резервации. Един PCR струва между 40 и 50 евро, ако говорим за 4-членно семейство, това са 200 евро допълнителен разход.

Последната анулация е на семейство от Израел, отказали стаята в деня, в който трябвало да пристигнат.

В бранша са категорични, че шокови промени не бива да се правят от днес за утре. „Искам да благодаря на министерството на туризма и специално на министъра на туризма, и с една молба от името на специалистите, които сме в бранша, да се направят работни групи, които в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период, да вземат да дискутират тези проблеми в зависимост от стила и типа на туризма – дали е морски, планински и зимен или градски туризъм или уелнес туризъм“, казва Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Банско не е рекордьор по заболеваемост, успокоява здравната инспекция в Благоевград.

„Банско е на четвърто място по заболеваемост от общините в областта. Най-висока е заболеваемостта в Разлог, но Разлог и Банско са близко и там има също туристи“, коментира Веселка Мончева от РЗИ Благоевград.

Настаняването в хотелите става само със зелен сертификат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!