Ски курортите у нас са готови да посрещнат първите туристи за сезона. Колко ще ни струва семейната ваканция?

За четиричленно семейство в тризвезден хотел в Боровец средната цена на пакет за 2 нощувки, с включени закуски, е почти 500 лв., в Пампорово близо 540 лв., в Банско - 490 лв. За същия престой в петзвезден хотел ще платим съответно 1440 лв., 1380 лв. и 1600 лв.

До 10 декември ски картите се продават на цените от миналия сезон. Средната цена на двудневна карта за възрастни е 139 лв., за деца от 7 до 12 години - 79 лв. Сезонната е 1500 лв.

Ще бъдат ли повишени цените им и с колко, ще стане ясно през декември. За предстоящите празници в един спа комплексите в Банско очакват пълна заетост. Засилва се интересът и от български, и от чуждестранни туристи.

„Като цяло очаквам около 1 милион и 200 хиляди в зимния период да бъдат чужденците, които ще бъдат в страната“, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

А повишението на цените на услугите в сектора е:

Цените в един от спа комплексите са актуализирани с 20-25%, каза управителят му Димитър Колев.

„За 4-членно семейство на база ол инклузив цената е около 300 лв. на вечер. За деца от 6 до 12 г. имаме съответно доплащане“, допълни той.

Цените на почивките зависят и от избрания период, казват хотелиери.

„Естествено, за Нова година традиционно пакетите са по-скъпи. Първите дни на януари също са по-високи цените. Но след това вече, след 15 януари, има доста прилични ценови предложения“, съобщи Мария Теофилова, управител на хотел.

До 10 декември годишната карта за ски лифта в Банско се продава на цената от миналата година – 1500 лв., а дневната на 79 лв. След 10 декември се очаква увеличение на дневната карта, каза Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен" АД.

След пандемията експерти очакват туристическият бранш да се възстанови напълно през 2024 година.