Скандали и искания за оставка в пленарната зала. ГЕРБ-СДС и БСП настояха вътрешния министър Иван Демерджиев да се оттегли от поста заради несправяне със служебните си задължения. Спорът възникна по време на изслушването за убийството на полицай на турската граница и състоянието на оградата.

Дебатите в Народно събрание започнаха с технически въпроси – как се е стигнало до поредния фатален инцидент и какво е състоянието на преградното съоръжение по границата. След това отново се премина към исканията за оставката на вътрешния министър.

Депутати от ГЕРБ-СДС и БСП нарекоха това „морален акт“ и „акт на етика“. В залата се чуха и обратните мнения, а именно, че не може един служебен министър, който е на този пост едва от няколко месеца, да отговаря за проблеми, които са натрупвани с години.

Междувременно от дебатите в пленарна зала стана ясно, че само снощи на същото място 927 души са се опитали да преминат нелегално българската граница.

„Ние бяхме оценили риска от завишения емигрантски поток. Много добре осъзнаваме, както и вие подчертахте, че този поток няма да намалява. Предотвратените опити за проникване през нашата граница от началото на година до 9 ноември са на 143 477 лица“, каза от парламентарната трибуна министър Демерджиев.

От изказването му стана ясно също, че „българските гранични полицаи плащат с телата си цената за това, че границата ни не е добре обезпечена технически“.

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който сега е депутат от редиците на „Продължаваме промяната“, заяви от парламентарната трибуна, че е чул само „безумни изказвания с една единствена цел – постигането на някакви дребни политически, а може би и никакви политически ефекти“.

Той обвини отново ГЕРБ и бившите им коалиционни партньори, че са похарчили над 200 млн. лв. за изграждането на съоръжение, което пропуска дори зайците.

„Аз искам оставка на целия служебен кабинет, а това се случва, когато се избере редовен“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Демерджиев отговори, че ако родителите на загиналия полицай бяха поискали оставката му, щеше да я е депозирал.