Последни дни и за Народното събрание. Заплатите на депутатите, субсидиите на партиите и актуализация на пенсиите, бяха сред основните теми.

Заседанието продължи 9 часа и завърши със скандал. При него БСП окупира трибуната с викове „Оставка“ и председателят на парламента се принуди да прекрати заседанието заради хаос.

Причината е, че Народното събрание прие на първо четене актуализацията на пенсиите по искане на БСП, които веднага настояха то да мине и на второ четене, като председателката отказа, защото имаше предложение между първо и второ четене от другите партии.

„Ама няма избори, ама има избори, за нас не е важно. Ние имаме приоритети - бедността и мизерията на възрастните хора“, заяви от трибуната Корнелия Нинова.

„Дори да се гласува на второ четене, няма ги парите. Това е помен не с чужда пита, а без пита, и е хубаво всички български пенсионери да знаят, че няма пари за такова нещо“, каза Георги Ганев.

„Без актуализация на бюджета няма как да се случи това. Вие предлагате нещо, което е невъзможно за реализиране сега - служебното правителство няма правомощия  да прави актуализация на бюджета“, отвърна и Димитър Главчев.

Цял ден в Народното събрание кипи безмислен труд, защото депутатите се скараха за всичко и не приеха почти нищо. Първо се скараха за това дали да си намалят заплатите на 1400 лв. и се отказаха от тази идея.

После се скараха и този скандал продължи 5 часа – дали партийната сусидия да стане от 8 лв. на 1 лв. Това също не беше прието. Заради скандали не им стигна времето и да гласуват да се създаде комисия, която да разследва казуса „Росенец“.

Денят започна с идеята на „Изправи се! Мутри вън“ (ИСМВ) депутатската заплата да стане 1400 лева.

„Едно от най-големите недоволства на хората е именно високото възнаграждение на българските народни представители“, каза Живко Табаков от ИСМВ.

„Намаляване на заплати, ние няма да получаваме заплати още следващата седмица, не знам какво правим тука. Много е нелепо това, което се случва“, коментира Тома Биков.

Повечето партии поискаха темата да се обсъжда от парламент, който има шанс да изкара мандата си.

„Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати, сутрин, преди влизане, по 10 тояги на голо и така“, заяви от трибуната Йордан Цонев.

„Аз предлагам, който иска депутат да стане, да внася по 1000 лв или без заплата, председателят – 3000, и зам.-председателите по 2000 лв.“, каза Вежди Рашидов.

Така идеята беше отхвърлена и заплатите си останаха в оригиналния размер. Консенсусът продължи и по други теми - дали трибуната на парламента се използва предизборно.

„45-тото Народно събрание явно ще остане в историята не само с най-кратката си биография, но и с най-активната форма на популизъм“, заяви Мустафа Карадайъ.

„Факт е, че се намираме в предизборна кампания, в един потресаващ поток от лъжи, които действащият премиер лее. Нито ден без лъжа, особено по отношение на „Демократична България“, заяви Христо Иванов.

Така се стигна и до точката за орязване на партийната субсидия, предложена от „Има такъв народ“.

„Намаляване на размера на държавната субсидия за един действителен получен глас от 8 лева на 1 лев“, обясни Филип Станев.

Според партията на Слави Трифонов така ще се спестят 85 млн. лева за 4 години мандат.

„Ходът е грешен и ще ни вкара там, откъдето започнахме - клиентели, обръчи от фирми, които финансират хора, които после да се отчитат чрез обществени поръчки“, категоричен беше Крум Зарков.

Накрая, след пет часа дебат, законопроектът беше отхвърлен.

А Слави Трифонов критикува това решение във Фейсбук страницата си, като казва, че когато става дума за пари – няма статукво:

„Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не.  Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно. Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може“.

Трифонов допълва, че изцяло "за" са гласували само депутатите на „Има такъв народ“ .

И така, след решението на президента за издаване на указа на 11 май, се оказа че депутатите ще работят и в петък, който е работен ден.

За тогава останаха точките за 50 лв., които да получават пенсионерите до декември всеки месец към пенсията си. Тогава ще стане ясно и дали България ще преговаря за руската „Спутник V“.

Работата в парламента продължава. Заседава комисията, която трябва да установи има ли злоупотреби във властта в последните 10 г. Тя изслушва сигнали на граждани.