Горещ завършек на горещия парламентарен ден предизвика проектозаконът на БСП за преизчисление на пенсиите. Заседанието беше прекратено от председателя на Народното събрание Ива Митева след неуспешен опит за въвеждане на ред в залата.

Първоначално нищо не подсказваше такъв край на деня в НС. В законопроекта се предлага пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2017 г. да се преизчисляват от 1 юли 2021 г. Предложението предвижда индивидуалният коефициент на лицето да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

В хода на дебатите ред критики за това колко възможно е да се финансира от бюджета мярката, която социалистите на няколко пъти предлагат през годините.

Депутатите обаче демонстрираха учудващо единомислие при гласуването на законопроекта, внесен от Корнелия Нинова. Предложението за преизчисляване на пенсиите получи 127 гласа „за“. Само един народен представител беше "против" и нито един "въздържал се", с което то бе прието.

Законопроектът беше прокаран с гласовете на "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!", а ГЕРБ не участва в гласуването.

Социалистите поискаха веднага да се мине към второ четене, на което председателят и депутати от други пленарни групи възразиха остро. Така се стигна и до скандала, който в крайна сметка прекрати заседанието.

Още едно трябва да се проведе в петък, ако бъде събран кворум и програмата бъде одобрена.