Държавната финансова инспекция е проверявала два пъти Комисията по хазарта от 2014 г. до 2019 година.

Нито една от инспекциите обаче не е била насочена към приходите от такси, показва справка, с която bTV разполага, изискана по Закона за достъп до информация.

В началото на 2020 г., след сигнал от съдружници на хазартния бизнесмен Васил Божков, Агенцията все пак провери приходите и установи, че хазната е загубила близо 700 милиона лева с лихвите.

Снимка: bTV

От докладите, с които bTV разполага, става ясно, че има една проверка на една обществена поръчка от 2012 г. и инспекция на разходите, направени през 2015 година - за горива, ток, отопление, включително и за един семинар, но не и за приходите.

Според юриста Грета Ганева в Закона за хазарта няма процедура, според която Комисията да определя размера на таксите, подлежащи на събиране, нито пък възможност да се довнася дължимото при засечени разминавания. И не фирмите трябва да изчисляват колко дължат - това е работа на Комисията по хазарта.

„Какви са били размерите на приходите, изплатените печалби, това са обстоятелства - това е, което трябва да се декларира и въз основа на това административният орган трябва да определи какъв е размерът на таксата“, смята адвокат Грета Ганева.

Снимка: bTV

Въпросът защо финансовата инспекция не е проверявала приходите в Комисията по хазарта цели 5 години остава открит вече 6 месеца. В писмо от агенцията до bTV се посочва, че инспекторите имат много възможности за проверки ако бъдат сигнализирани:

“По постъпили молби, жалби и сигнали, по искане на Агенцията за Обществени поръчки, Прокуратурата, Сметната палата, Министерския съвет или министъра на финансите. Имат и годишен план за инспекции.”

Снимка: bTV

От Сметната палата изчислиха разликите при таксуването на държавното тото и частните оператори.

“Тотото е плащало 15 процента върху общите си постъпления, а другите са плащали между 8-10 процента”, каза Цветан Цветков председател на Сметната палата.

Снимка: bTV

Така за всеки 100 000 лева постъпления тотото е внасяло 15 000 в хазната, частните лотарии са плащали средно по 9 000 лева.

Финансовата инспекция отказа да ни предостави последният доклад за проверката на плащаните такси с довода, че е изпратен на прокуратурата.