Колко лични са личните ни данни? Много хора си зададоха този въпрос в светлината на последния скандал с манипулираните лични данни на 50 млн. потребители на „Фейсбук“ и репортажа на bTV за незащитената информацията за единния граждански номер (ЕГН).

За мен тук скандал няма – коментира компютърният специалист Константин Веселинов в предаването „Тази неделя“ по bTV. – Хората в един момент видяха нещо, което е реалност и се знае много отдавна, осъзнаха, че някой може да ги манипулира, без да разберат“.

Снимка: bTV

„Този скандал беше много полезен за управата на „Фейсбук“, която предприе сериозни мерки за сигурност на своите потребители – посочи началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Явор Колев. – От друга страна беше полезен и за потребителите, да бъдат по-внимателни с информацията, която представят във „Фейсбук“.

Снимка: bTV

През последните години социалната медия стана арена на извършване на огромен брой престъпления. Трябва да има регулация, трябва да има възможност, когато се случват такива зловредни действия в социалната мрежа, да има съответната реакция, посочи той.

Според общинския съветник от „Глас народен“ Венци Мицов „проблемът е, че не четем малките буквички в текста, когато се съгласяваме с разни условия. Четете регламента, това е много важно!. Когато видите приложение, на което пише: „Вижте как ще изглеждате, ако бяхте джендър променлив“, и вие го цъкнете, за да видите как ще изглеждате с дълга руса коса, вече сте предоставили онова, което сте заложили в регистрацията си във „Фейсбук“. За мен този скандал не е чак толкова голям. Въпросът е в главата – ние дали можем да бъдем манипулирани толкова лесно от статии от типа: „Шок! Ужас! Извънземните дадоха мощно оръжие на Путин!“, каза Мицов.

Снимка: bTV

За незащитената информацията за ЕГН Веселинов коментира, че работа на Комисията за защита на личните данни е да препоръча на на хората, които се занимават с електронното правителство или нагоре, да вземат някакви марки, „така че да имаме система, която е адекватна на реалностите, в които живеем“.

Проблемът не е само в генераторите на ЕГН, проблемът е, че трябва да се реорганизират въобще т. нар. лични данни, посочи Веселинов. Той добави, че лична карта се изисква за какво ли не с обяснението „Ние сме администратори“ и добави, че много хора не приемат сериозно новата регулация за защита на личните данни GDPR, бизнесът е абсолютно неподготвен, а Комисията за защита на личните данни не предприема почти нищо.

Снимка: bTV

Не бих казал, че данните, които могат да бъдат събрани за всеки от нас в интернет, са някакъв особен проблем, каза Колев и даде пример с проучването преди наемане на работа. Проблемът е как ще бъдат използвани данните и дали ще бъде нарушен законът.

Вижте целия разговор във видеото: