Скандалът „Младост” се разраства. Появиха се нови разкрития от разследването срещу кмета на района Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, арестувани зрелищно преди 4 дни.

10 са строителните предприемачи, които са дали показания срещу Иванчева. Александър Ваклин е само един от потърпевшите.

Първо пред bTV той разказа за схемата, по която му е поискан рекордният подкуп от 70 хиляди евро. Според адвокат по делото обаче има манипулация на доказателствените материали.

Александър Ваклин разказа, че не е имал никакво намерение да даде на Иванчева въпросните 70 000 евро, но го направил, защото не искал изнудването да продължава.

Вчера се появи информация, че парите вече са му върнати. Бизнесменът заяви обаче, че това не е така. След като е осигурил сумата, парите са взети, за да се маркират със специално химическо вещество. Върнати са му, обясниха от прокуратурата, но само за да ги предаде на посредника в деня на акцията. В момента белязаните 70 хиляди евро са доказателство по делото.

За адвокатите по делото доказателствата за рекордния подкуп са спорни. В новата комисия за борба с корупцията обаче нямат съмнения.  „Аз съм сигурен, че тези доказателства са в пълна степен достатъчни за една осъдителна присъда”, коментира председателят на комисията Пламен Георгиев.

Защитниците недоумяват как точната сума пари е осигурена, преди още да се разбере размерът на подкупа. 

„Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп, са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо, преди да са поискани”, попита Ирен Савова, защитник на зам.-кмета на района Биляна Петрова. От прокуратурата уточниха, че Иванчева е поискала подкупа не през април, а в края на март. Предаването му обаче се забавило.

„Единственото, от което се притеснявах, е да не изтече информация, при която да се покрие. Бях шокиран от невероятната наглост. Това, което тя поиска, премина нормалните морални граници на всеки”, категоричен е Ваклин.

За забавени от Иванчева преписки и за натиск да заменят имотите си разказват и други потърпевши. „След като видях, че няма резултат със законови средства да си приключа проекта, трябва да направя това, което искат от мен – да си подам заявление за дарение на имота”, каза Светлана Дементиенко.

„Давани са други подкупи. Хората са ми споделяли как Иванчева, под благовидния претекст да се направи реконструкция на градинка, е искала 20 хиляди лева. Но не инвеститорът да я направи той, а тези пари да бъдат преведени по определена от нея сметка. Това на вас на какво ви прилича? Това дали е рекет? Рекет е”, категорична беше Елена Николова.

Жалбите на потърпевшите в общината обаче не са довели до никакъв резултат. Ден след като съдът остави Иванчева, заместничката ѝ и посредника в ареста, адвокатите обявиха, че прокуратурата не може да докаже подкупа. От обвинението обаче контрираха, че доказателствата са достатъчни за осъдителна присъда.