Поглед към скандала, който преди две години разтресе държавата, а именно къщите за гости, строени с европейски пари, които се оказаха къщи за роднини на овластени лица. Само 24-ма от глобените собственици на т. нар. "Къщи за тъщи" са върнали получените евросубсидии, без да обжалват в съда.

Снимка: bTV

Възстановените суми възлизат на около 520 000 лева. Това показва актуална информация, която bTV поиска от Държавен Фонд "Земеделие".

Снимка: bTV

Това е около една десета от всички 251 наказателни процедури на стойност над 46 млн. лева, които започнаха през 2019 г. Много от собствениците на къщи за гости се борят в съда срещу глобите, защото казват, че са несправедливи.

В село Лопян посещаваме къщата за гости на Янко Димчев. През 2014 г. семейството е одобрено за субсидия от Европа в размер на близо 312 000 лева. Това е 70 на сто от цената, останалите 30% Янко трябва да осигури сам.

„Бързаха тогава да подпишат, за да не връщаме пари в ЕС и подписваха наред и 2015 г. беше изпълнена инвестицията“, разказа той.

Снимка: bTV

От 2016 г. къщата посреща гости, но през 2019 г. собствениците са санкционирани да върнат 100% от европейката субсидия.

Няколко месеца по-рано проверка от Държавен фонд „Земеделие“ установява, че стопаните са изрядни и нарушения с европари няма.

„Това е  работеща къща, в която се работи по 18 часа, някой път и по 24 часа“, добави Янко

Санкционирани  са стотици малки бизнеси, сред тях и Искра Оракова  с къща за гости в село Скребетно.

Снимка: bTV

„Само месец по-късно всички ние получихме актове за 100% връщане на субсидията. На петата година ни казаха, че не изпълняваме бизнес план, който е прогнозен, ние не сме подписвали такъв документ“, обясни тя.

Искра трябва да върне над 178 000 лева, но докато посреща гости, се трупат и лихви от 30 000 - 40 000 лева.

„Тези задължения висят в НАП на всички нас, с лихвите. Много от нас са заложили лични имущества, за да ги довършат тия къщи, взимали са кредит, това не е просто една къща, а съдбата на хиляди български семейства“, добави Искра.

От сдружение "Работещи къщи за гости" твърдят, че държавата е санкционирала всички, независимо дали работят или ползват къщите за себе си.

„Две години ни размотават по институциите, запорирани сметки, имоти, а ние работим и посрещаме туристи“, добави Искра.

От Държавен фонд „Земеделие“ предоставиха на bTV информация, но отклониха поканата за интервю. Споровете се решават в съда, като едва 87 дела са приключили - 48 решения са в полза на собствениците, а 39 в полза на фонда, като 214 дела още продължават.